Espectacular nou mapa de l’univers

Un equip d’investigació internacional ha publicat un mapa gegant en 2D de l’univers, segons han informat els Observatoris Astronòmics Nacionals de la Xina (NAOC), de l’Acadèmia Xinesa de Ciències.

Impulsat per la recerca Beijing-Arizona Sky Survey (BASS) del NAOC i l’instrument espectroscòpic d’energia fosca (DESI), l’estudi prepara el camí per a la propera investigació espectroscòpica d’energia fosca de nova generació.

Prop de 200 investigadors del NAOC i el DESI van observar conjuntament galàxies i van analitzar les dades dels darrers sis anys. Van unir les imatges observades i van formar un mapa 2D gegant de l’univers.

Una galàxia espiral, vista amb l'eina Sky Viewer, que utilitza dades del mapa 2D de DESI i imatges de satèl·lit. DESI LEGACY IMAGING SURVEYS
Una galàxia espiral, vista amb l’eina Sky Viewer, que utilitza dades del mapa 2D de DESI i imatges de satèl·lit. DESI LEGACY IMAGING SURVEYS

El mapa cobreix la meitat del cel, s’estén digitalment per sobre de 10 bilions de píxels i conté uns 2.000 milions d’objectes. Podeu accedir al mapa fent click a la imatge anterior o a aquí, no us ho perdeu, és espectacular! Per no perdre-us, us recomanem fer zoom enrere per apreciar les constel·lacions.

Les observacions astronòmiques revelen que l’univers s’expandeix i sembla que s’accelera. Els astrònoms anomenen energia fosca a la força que que impulsa l’expansió. L’energia fosca representa aproximadament el 68% de l’univers i continua sent un misteri.

Mesurant desplaçaments cap al vermell a gran escala de galàxies, que normalment es consideren com a proves d’expansió còsmica, els astrònoms poden descriure la distribució en 3D dels materials còsmics i revelar com l’energia fosca afecta a l’expansió còsmica.

El DESI durà a terme una missió de cinc anys per obtenir els desplaçaments cap al vermell de milions de galàxies i construir un mapa de l’univers 3D més gran encara que aquest que es publica ara, tot esperant que resolgui el misteri de l’energia fosca.

Font: Xinhua.