FOTOMETRIA: Un NEO detectat des de Trevinca!

Molt feble, de magnitud 18,3

Els NEO’s són objectes amb una òrbita que passa prop de la Terra. El nom prové de l’anglès “Near Earth Object”. Entre ells asteroides, cometes o fins i tot els nostres propis han naus que enviem a l’exploració del sistema solar.

Els grans telescopis professionals “escombren” tot el cel a la recerca d’aquests objectes que poden arribar a ser molt perillosos per a nosaltres però, com ja sabem, aquests observatoris tenen temps limitats per observar zones concretes i aquí és entre els aficionats. Totes aquestes troballes són publicades a diferents llistes que els amateurs podem consultar i col·laborar amb dades noves. Dades que serveixen per poder calcular millor la seva òrbita, mida, velocitat i fins i tot la forma.

A la imatge podem veure una captura d’un d’aquests NEO’s feta amb un dels telescopis que varis socis tenen a Trevinca (Ourense), un petit refractor de 73mm de diàmetre. El procés de captura és similar a qualsevol objecte de cel profund, només cal tenir una dada molt important en ment, la velocitat que porta i la resolució de la nostra càmera, paràmetres que defineixen el temps màxim d’exposició per tal que no surti mogut.

Font: Newsletter AstroGirona (Jordi Arnella)