Sortida a Canfranc

09/11/2024

Socis d’Astrogirona i Astrobanyoles han fet una visita al Laboratori Subterrani de Canfranc.

Hem gaudit d’una sortida molt agradable amb un bon bany de ciència a càrrec del personal del LSC. En Pipo Bayo ha començat parlant-nos de la història del laboratori, dels germans Morales, pioners en la física subterrània espanyola que van lluitar per aconseguir el laboratori i el van fer créixer fins al que és en l’actualitat, 1250 m2 sota la Montaña del Tobazo, al costat espanyol del Pirineu aragonès. La muntanya filtra la radiació còsmica, creant el “silenci còsmic” necessari per a la investigació de successos naturals particulars com són la col·lisió de diferents àtoms amb neutrins provinents del cosmos o amb partícules de la invisible “matèria fosca”, que forma el 85% de la massa de l’Univers i que ens envolten, però no sabem què són.

Es treballa en el camp de la astrofísica i la física de partícules, però també en altres com biologia, geologia i criogènia.

La “càmera de boira” o càmera de Wilson, detector de partícules radioactives que sorgeixen degut a les condicions específiques dins de la càmera.
Explicació de la” càmera de boira” (Foto Narcís Carreras)

Al laboratori es treballa en diferents experiments en col·laboració amb altres laboratoris subterranis a nivell internacional.

L’objectiu del experiment NEXT és la detecció de la desintegració doble beta sense neutrins en gas xenó. El detector NEXT-100, actualment en construcció, tindrà la missió de continuar validant la tecnologia amb 100 kg de xenó.
La tècnica utilitzada en el projecte NEXT consisteix en una càmera de projecció temporal (CPT) plena amb gas xenó a alta pressió, dissenyada per poder mesurar l’energia alliberada en la desintegració i la traça dels electrons emesos.
Túnel de Somport, sortida del LSC. (Foto Jordi Arnella)

Ha estat una visita molt interessant, ja que en Pipo, com a bon divulgador, ha adequat les seves explicacions per fer-les assequibles al nostre grup.

Realment crida molt l’atenció que hi hagi un laboratori de primer nivell dedicat a la física de partícules i astrofísica, el segon laboratori a gran profunditat major d’ Europa, i que molta gent no hagi sentit a parlar mai d ‘ell. Si voleu saber-ne més, feu clic aquí.

I després d’ una classe de física molt “particular”, hem continuat la nostra sortida amb activitats més “mundanes”… Us deixo una petita mostra.

Recuperant energía a Villanúa.
Paisatge kàrstic a l’interior de la Cueva de las Güixas. (Foto Narcís Carreras)
Visita a l’Estació Internacional de Canfranc (Foto: Narcís Carreras)

També hi ha hagut una sessió d’ “Observació a ull nu de tardor” aprofitant la foscor del cel de Villanúa, que ens ha permès contemplar la Vía Làctia i ens ha regalat un parell d’estels fugaços !!!!

Moltes gràcies a tots els participants en la sortida per la bona sintonia que hem tingut. És un plaer compartir temps amb gent a la que li interessen i li agraden les mateixes coses que a un mateix.

Montse Ramos