10/06/2021
El dia 10 de juny de 2021 hi ha un eclipsi parcial de Sol. Bé, serà parcial des de la nostra posició, quant més al nord ens desplacem, millor el podrem observar. En realitat, aquest eclipsi és anular, però només serà visible com a tal a Groenlàndia i al nord de Canadà i Rússia. A gran part d’Europa i Àsia es podrà veure com a eclipsi parcial.
En la línia de la centralitat l’eclipsi es podrà veure complet durant 3 hores i 51 minuts.
En aquesta imatge es pot comprovar fàcilment els llocs del món on la trajectòria de l’ombra lunar sobre la superfície de la Terra ens oferirà aquest espectacle magnífic!
La franja d’anularitat serà de 527,1 km. d’amplada.
Malauradament, des de Girona només veurem aquest eclipsi com a parcial, però també serà un espectacle impressionant que no et pots perdre, la Lluna enfosquirà el Sol en gairebé un 2,5%.
A continuació trobareu una simulació de com podrem observar l’eclipsi en el moment de màxima ocultació des del nostre observatori, Can Roig, ubicat a Llagostera. Cal notar que aquesta simulació elimina l’atmosfera de la Terra i que en realitat la corona solar no serà visible.
A Llagostera l’eclipsi parcial començarà a les 11:20, el màxim de l’eclipsi es produirà a les 11:55, amb un 2,5% d’enfosquiment del Sol; i acabarà a les 12:33. Tot el fenomen a casa nostra tindrà una durada total d’una hora i 13 minuts. Aquests temps estan indicats en hora oficial.
Per tal que ningú no s’ho perdi, des de l’Associació Astronòmica de Girona posem al vostre abast l’Observatori Can Roig de Llagostera per tal de poder observar l’eclipsi de forma segura (ATENCIÓ: NO ES POT OBSERVAR EL SOL SENSE FILTRES ESPECÍFICS).
Sí, des de les 10:30 i fins a les 13:00 podreu passar de franc per les nostres instal·lacions per observar el Sol amb els nostres telescopis equipats amb filtres d’hidrogen i calci-potassi.
L’H-alfa ens permet gaudir de la textura granulosa de la fotosfera solar i apreciar fantàstiques estructures i protuberàncies en moviment sobre el limbe del Sol. En la següent imatge teniu destacada l’Estació Espacial Internacional en un trànsit sobre el Sol captat des de l’Observatori Can Roig.
En canvi, el telescopi CaK ens permet veure les anomenades “platges”, zones en les que es formaran les futures taques solars per alteracions locals del camp magnètic de la nostra estrella.
També es podrà seguir l’eclipsi solar anular en directe a Youtube:
L’Observatori Can Roig està situat al Carrer Lleó I, número 2 de Llagostera, al Centre Cultural Can Roig, Biblioteca Julià Cutiller.
Us hi esperem!