La Gran Conjunció, Saturn i Júpiter es toquen!

21/12/2020

La Gran Conjunció, Saturn i Júpiter es toquen!

Cada 20 anys, Júpiter i Saturn, amb les seves respectives llunes, es troben en conjunció; és a dir, que vistos des de la Terra, sembla que estiguin molt propers.

Mapa generat amb el programa gratuït Stellarium

El dia 21 de desembre de 2020, visible després de la posta de Sol, a baixa altura sobre l’horitzó sud-oest, tindrem una oportunitat única de gaudir d’una observació que no deixarà a ningú indiferent. A ull nu, tots dos astres apareixeran tan propers que semblaran un de sol! I amb un telescopi, Júpiter i Saturn i les seves principals llunes es podran observar tots junts sense cap problema en el camp visual d’un ocular! La separació angular entre ambdós planetes serà de només 6 minuts d’arc!!! Una gran ocasió per obtenir fotografies espectaculars d’una imatge que quedarà per sempre gravada en les vostres ments.

De moment, tot esperant el 21 de desembre, ja podem anar veient que alguna cosa especial passa al cel de la posta de sol. És una gran conjunció de Júpiter i Saturn. Els dos planetes gegants convergeixen en una trobada única, que no s’havia vist des de l’Edat Mitjana. El 21 de desembre, els dos planetes estaran separats a només 0,1 graus. Això és tan proper, que algunes persones els percebran com una única estrella brillant. Vist a través de binoculars o un petit telescopi, el magnífic Saturn anellat apareixerà tan a prop de Júpiter com algunes de les llunes de Júpiter.

Tot i que les grans conjuncions entre Júpiter i Saturn es produeixen cada 20 anys, no són fàcils de veure. Normalment, els dos planetes estan amagats a prop del Sol. Aquest any és especial perquè la conjunció passa còmodament lluny del Sol. De fet, la darrera vegada que els dos mons van estar tan units i tan fàcils de veure va ser l’any 1226.

L’espectacle ja està en marxa. Júpiter i Saturn ja són una parella ben visible al cel del vespre i s’aniran situant ràpida i sensiblement més a prop cada nit durant les properes dues setmanes. Les dates d’interès especial inclouen el 16 i el 17 de desembre, quan la mitja lluna s’unirà als planetes i, per descomptat, el 21 de desembre, quan gairebé es tocaran.

Rafael Balaguer ens comparteix aquestes imatges, preses el dia 16 de desembre de 2020, des de Rocafort al Bages, sense telescopi, amb una càmera Nikon P900

Rafael Balaguer
Rafael Balaguer
Rafael Balaguer

I el dia 20 de desembre, Quim Bigas, des de Sant Feliu de Guíxols va fotografiar així la conjunció:

Quim Bigas

I Lluís Amat des de Llagostera també la va poder observar:

Lluís Amat
Lluís Amat

El dia 21 es van poder obtenir aquestes imatges, entre molts núvols!

Francesc Gascons, Girona
Carles Miret, Sant Feliu de Guíxols

Carles Miret, Sant Feliu de Guíxols
Josep Ortiz, Santa Coloma de Farners
Josep Ortiz, Santa Coloma de Farners
Rafael Balaguer, Rocafort
Rafael Balaguer, Rocafort
Quim Bigas, Sant Feliu de Guíxols, 22 de desembre

I una reflexió particular. Serà una gran conjunció per celebrar l’arribada, el mateix dia 21 al matí, del solstici d’hivern. Amb records d’implicacions profundes en l’espiritualitat i la cultura doncs, malgrat que Jesús va néixer al mes d’abril, la celebració catòlica del Nadal associada al solstici d’hivern, va tenir potser una referència astronòmica: molts investigadors sostenen que l’Estel de Nadal que va guiar als Reis Mags va ser, precisament, una gran conjunció de planetes al cel.