Cometa C/2017 T2 Panstarrs

Aquests dies tenim ben visible molt alt al cel el Cometa C/2017 T2 Panstarrs, que arribarà al periheli i màxima brillantor durant el mes de maig de 2020.

Durant el passat mes de desembre el cometa C/2017 T2 (PANSTARRS) va pujar de brillantor des de la magnitud visual 10 a la 9.5 coincidint amb la seva màxima aproximació a la Terra, que va ser el 29 de desembre de 2019 a una distància de 1.52 U.A. del nostre planeta. Les observacions visuals de la seva coma han estimat que la seva grandària angular continua mantenint-se estable al voltant dels 2.5′ (uns 175.000 km), amb un lleuger augment en la seva condensació que s’acosta a grau 5 de mitjana. La seva cua de pols també ha estat observada visualment amb una longitud de fins a 6’de longitud. Fotogràficament el cometa té un bonic aspecte registrant, a més de la seva cua amb fins a uns 20’de longitud, una gran tènue coma exterior verdosa de fins a 13′ de mida angular, tal com es pot veure a la imatge següent, de Michael Jäger, obtinguda el 21 de desembre de 2019, desde Weißenkirchen (Austria).

Foto de Michael Jäger
Al gener el cometa augmentarà molt lentament de brillantor en compensar el seu acostament al Sol amb el seu relatiu allunyament de la Terra, mantenint-se tot el mes a prop de la magnitud 9.5 i observable mitjançant petits telescopis des de llocs foscos.

Serà observable durant tot el mes de gener, estant molt alt al cel durant la primera part de la nit, us animem a intentar observar-lo!

Podeu utilitzar aquestes cartes per ajudar-vos en la seva localització:

Mapa de situació
Mapa de situació
Des d’Astrogirona també hem fet les nostres observacions i aquí us compartim alguns resultats.

En Jordi Arnella el va fotografiar des d’Els Àngels, a Girona, el dia 22 de desembre de 2019 a les 20:54. És una única fotografia de 60 segons d’exposició amb un telescopi Celestron C8 amb sistema Hyperstar, a f/2:

Foto de Jordi Arnella
I el dia 28 de desembre de 2019, des de Rocafort, al Bages, en Rafael Balaguer va estar observant el nucli del cometa per obtenir el seu espectre:

Foto de Rafael Balaguer
Foto de Rafael Balaguer
El dia 25 de gener de 2020, el cometa ja estava molt a prop del doble cúmul de Perseus, i en Lluís Amat el va poder captar:

Foto de Lluís Amat
Aquesta és la previsió de la seva brillantor:

Magnitud
Font: Cometografia i Astrogirona.