Sopar Astronòmic. Astrogirona al Tempo sota les estrelles

07/08/2019

ASTROGIRONA PARTICIPA AL FESTIVAL TEMPO SOTA LES ESTRELLES.

El dia 7 d’agost Astrogirona participa al Festival Tempo sota les estrelles, el festival del barri vell de Girona.

Podrem gaudir d’un sopar ben especial, amb companyia dels astres, al Village del Festival. Serà un sopar-xerrada més sessió de planetari.

SOPAR ASTRONÒMIC, De la Lluna a Mart, el proper pas de gegant.
Al Tempo no podia faltar la nostra peculiar aproximació als astres, de la mà dels amics d’AstroGirona i dels xefs del Ginjoler. Un taller d’observació d’estrelles mentre sopem sota la cúpula celeste. Us proposem una vetllada única veritablement “sota les estrelles”:

20:30h (cada 30 min.): projeccions al Planetari Blau, un iglú instal.lat a la plaça dels Jurats que ens permetrà introduir-nos als secrets de la cúpula celeste.

21:30h Sopar astronòmic a càrrec d’El Ginjoler. Quan finalitzi el sopar, hi haurà la xerrada a càrrec de Rafael Balaguer “De la Lluna a Mart, el proper pas de gegant.”

Reserva prèvia obligatòria. Les visites al planetari són gratuïtes i no necessiten d’inscripció. L’aforament és limitat.

Trobareu tota la informació i com reservar aquí.Sopar Tempo

Xerrada: “De la Lluna a Mart, el proper pas de gegant”

Vine a celebrar amb nosaltres el 50 aniversari de l’arribada dels humans a la Lluna! Ho farem d’una manera ben diferent, degustant un excel·lent menú astronòmic que et sorprendrà. I recordarem aquella històrica efemèride però també mirarem al futur, quan les noves missions a la Lluna esdevindran el primer pas per a fer finalment el proper salt de gegant, un impuls definitiu a l’exploració humana de l’espai i que ens portarà a Mart.

Vols descobrir els secrets dels planeta vermell pràcticament com si ja estiguessis allà? Doncs des d’Astrogirona i Tempo sota les estrelles ho farem possible.

El fil conductor de l’activitat serà una xerrada multimèdia sobre la Lluna i Mart, les seves curiositats i novetats i les claus per la seva exploració futura. També presentarem un tema musical composat directament a partir de l’autèntica música del planeta vermell i podràs sentir-te a Mart per una nit gràcies a una projecció en 3D.

Rafael Balaguer Rosa, és prehistoriador (UNED) i astrònom amateur. Va néixer a Barcelona el 1971, especialment interessat i compromès amb la divulgació científica, es centra en la tasca de comunicació de l’Astronomia i de la Paleoantropologia impartint cursos i conferències, en les què destaquen els suports audiovisuals, així com realitzant observacions astronòmiques públiques, especialment amb Astrogirona, Associació Astronòmica de Girona, a on ha estat vinculat a la seva gestió des dels seus orígens al 1999 i de la que n’és president, i a on realitza estudis sobre meteorologia, activitat solar, espectroscòpia i exoplanetes. En aquest sentit ha impulsat la construcció i dirigeix els dos observatoris que l’Associació Astronòmica de Girona va posar en servei el 2011 a Llagostera (Girona).

La seva vitalitat i gran interès per tots els aspectes relacionats amb l’Astronomia i la Paleoantropologia l’han portat a viatjar per tot el món aportant una visió transversal a la disciplina astronòmica, combinant-la amb l’Antropologia i l’Arqueologia. Actualment està realitzant una investigació d’abast internacional, totalment pionera en el camp de l’Arqueoastronomia, que estudia la relació entre la ubicació i l’orientació dels monuments megalítics amb el camp geomagnètic de la Terra.

També, participa activament en la Xarxa d’Investigació Espanyola sobre Bòlids i Meteorits, sota la coordinació del Dr. Josep Maria Trigo Rodríguez.

Amb ell, i amb els membres de l’International Meteorite Collectors Association, de la que també n’és membre, participa en diverses investigacions sobre el terreny a la recerca de meteorits.

Amb una àmplia experiència docent i com a comunicador científic, els seus treballs s’han publicat en prestigioses revistes com “AstronomíA”, “Tribuna de Astronomía y Universo” i “Nostra Nau”, i també s’han difós a través de mitjans de comunicació, escrita i audiovisual de tots els àmbits, local, comarcal, estatal, amb els què col·labora habitualment, com per exemple el programa “Cuarto Milenio” amb Iker Jiménez.

Blau, el planetari.

Blau, el planetari, és una associació sense ànim de lucre, que es dedica a apropar a la gent els misteris del Univers, fent que qualsevol pugui entendre’ls.

El projecte de Blau pretén treballar amb tota mena de col·lectius i recuperar els coneixements del cel dels nostres avis per salvar-los de l’oblit.

El planetari és una cúpula, un iglú, que s’infla molt ràpidament, amb unes mides de sis por sis metres de base i una alçada de tres metres i mig. A dins hi cap un grup de 20/30 persones. Un cop completament a les fosques i gràcies a un projector Gotto, es pot veure tot el cel observable des de la Terra, la Lluna, els planetes… Al mateix temps es poden projectar sobre els estels, tant les constel·lacions que hem dibuixat amb la nostra imaginació, com fotos d’astronautes, o imatges increïbles, obtingudes per telescopis, nebuloses, cúmuls d’estrelles, galàxies….

L’altre eina útil del planetari, és un petit motor que simula la rotació de la Terra, això permet comprendre perfectament el moviment uniforme del cel al llarg d’una nit o de tot un any. Les sessions no són gravades, i això li dona molta naturalitat, perquè segons l’edat i la curiositat de la gent que entra, el contingut de l’explicació canvia.

És fonamental aconseguir que el públic esdevingui protagonista, perdi la vergonya i participi en la sessió!