09/07/2019
Oposició de Saturn 2019, el millor moment per observar Saturn.
Saturn estarà ben situat per a l’observació, a la constel·lació de Sagitari, en l’oposició de 2019. Serà visible durant gran part de la nit, arribant al punt més alt del cel al voltant de la mitjanit hora local.
Des de Girona, serà visible entre les 22:24 i les 05:27. Esdevindrà accessible al voltant de les 22:24, quan puja a una altitud de 9 º sobre l’horitzó sud-est. Arribarà al punt més alt del cel a les 01:58, 26º sobre l’horitzó sud. Esdevindrà inaccessible al voltant de les 05:27, quan s’enfonsi per sota dels 10 ° a l’horitzó sud-oest.
Aquest posicionament òptim es produeix quan Saturn està gairebé directament enfront del Sol al cel. Al voltant del mateix temps que Saturn passa per l’oposició, també fa el seu acostament més proper a la Terra, el perigeu, fent que Saturn aparegui en el cel una mica més brillant i més gran.
Això passa perquè quan Saturn es troba enfront del Sol al cel, el sistema solar està alineat de manera que Saturn, la Terra i el Sol formen una línia recta amb la Terra al mig, al mateix costat del Sol que Saturn.
En la pràctica, no obstant això, Saturn orbita molt més enllà del sistema solar que la Terra – a una distància mitjana del Sol de 9,56 vegades la de la Terra-, i per tant la seva mida angular no varia gaire.
En aquesta ocasió, Saturn es trobarà a una distància de 9,03 UA, i el seu disc mesurarà 18,4 arcsec de diàmetre, brillant amb magnitud 0,1.
Saturn estarà inclinat per mostrar el seu hemisferi nord en aquesta oposició, i els anells inclinats en un angle de 24 º a la nostra línia de visió, que és gairebé la màxima inclinació que poden tenir. Això vol dir que estaran molt ben presentats!
L’efecte Seeliger.
Durant unes poques hores al voltant del moment exacte de l’oposició, pot ser possible distingir un augment de brillantor dels anells de Saturn en comparació amb el disc del planeta, conegut com l’efecte Seeliger.
Això es deu al fet que els anells de Saturn estan fets de partícules de gel que normalment s’il·luminen pel Sol a un angle lleugerament diferent del nostre angle de visió, de manera que veiem algunes partícules il·luminades i algunes que estan a l’ombra de les altres.
Al voltant del moment de l’oposició, però, les partícules de gel s’il·luminen gairebé exactament en la mateixa direcció des de la qual les veiem, de manera que veiem molt poques que estiguin en l’ombra.
Durant les setmanes següents a la seva oposició, Saturn arribarà al punt més alt del cel quatre minuts abans cada nit, i es mantindrà visible al cel nocturn durant uns quants mesos, i durant aquests dies d’oposició compartirà el protagonisme al cel amb Júpiter, que també està en oposició al mes de juliol.