24/11/2018
Paisatges sonors, conferència musical de Xavier de Palau.
«Paisatges sonors» no és una iniciació a l’estudi de la física del so, ni una història de la música o de la seva tècnica. El que es pretén és agafar consciència de l’entorn acústic que ens envolta, sigui aquest natural o artificial; defugint de la dictadura de la vista. És contemplar i interpretar el món d’una altra manera.
Aquest passeig, certament incomplert, és una pinzellada per entendre el paper del so que ens acompanya al llarg de la nostra evolució com a espècie i l’adaptació al medi, tan intrínsecament lligat a la cultura humana al llarg dels segles. Aquest sons, gràcies al pensament abstracte dels homínids més evolucionats, s’han acabat transformant en «música».
No es pretén exercir docència ni dogmes acadèmics. Simplement es tracta de presentar situacions que ens ajudin a formular preguntes: Bellesa, adaptació al medi o ambdues coses? On s’acaba el soroll i comença la música? Què s’amaga darrera els sons «agradables»? Fins a quin punt només l’home és compositor? Hi ha altres formes de creació musical més enllà del raonament o les emocions humanes? Es pot formalitzar la creació musical? Música com a cohesió tribal, com a eina de transformació espiritual? O simplement un entreteniment funcional?
Caminarem entre il·lusions sonores, enganys i contaminació acústica, anirem des dels cants dins la cova del paleolític a la música sacra de les catedrals, viatjarem de Pitàgores a les estrelles.
Presentarem, millor dit escoltarem, tot això per poder debatre i capgirar la concepció del nostre entorn, del nostre univers.