31/01/2018
El proper dimecres 31 de gener, es produirà una efemèride astronòmica interessant, anomenada eclipsi total de Lluna Blava, una raresa que no es registrava des del 31 de març de 1866. A més, coincideix amb que és nit de súper lluna, de manera que aquest dia es produiran quatre fenòmens astronòmics alhora, un fet que no havia passat en 150 anys!
El dia 31 de gener tindrem lluna plena. Però aquesta lluna serà la segona lluna plena del mes, un fenomen que es denomina «Lluna Blava», però és que, a més, a causa de la seva proximitat a la Terra serà també la segona i última súper lluna de l’any 2018. La primera es va produir el 2 de gener, i el nostre company Jordi Sesé ens la regala en aquesta fantàstica fotografia.
I també ens regala aquesta protuberància solar del dia 5 de gener, doncs és un gran observador solar. Podeu veure les seves fotografies en aquest enllaç.
I el quart esdeveniment? El dia 31 la Lluna quedarà totalment oculta per l’ombra projectada per la Terra i es produirà un eclipsi lunar total, visible a l’oest d’Amèrica del Nord, Àsia oriental, Austràlia i el Pacífic, que tenyirà de vermell o ataronjat el disc del satèl·lit, el que alguns anomenen una lluna de sang.
Nosaltres des de Catalunya no podrem observar aquest eclipsi, doncs serà al migdia i la Lluna estarà per sota de l’horitzó, però els afortunats que es trobin en aquestes zones del món podran gaudir d’un bonic espectacle que alguns mitjans ja han anomenat “supereclipsi de lluna de sang blava”. Supereclipsi, perquè és un eclipsi de superlluna; de sang, perquè es veurà rogenca; i blau, perquè així es denomina a la segona superlluna en un mes.
Encara que ens perdrem l’eclipsi, sempre és interessant observar a la nostra germana còsmica Selene, i per què no fer-ho el dia 31? Serà una data important doncs la propera vegada que una Lluna Blava passi a través de l’ombra de la Terra serà el 31 de desembre de 2028 i, després d’això, el 31 de gener de 2037. Tots dos eclipsis seran totals. Però per això encara queda molt de temps…