Presentació de l’exposició “Dones científiques 2.0” i conferència “Tot és química, química quàntica”
Astrogirona, en col·laboració amb la Biblioteca Julià Cutiller de Llagostera i l’Associació Catalana de Comunicació Científica, acull l’exposició “Científiques catalanes 2.0” durant el mes de novembre de 2024.
L’exposició es podrà visitar a la Biblioteca Julià Cutiller en els horaris d’obertura.
La presentació de l’exposició serà el dia 6 de novembre de 2024, a la Sala d’Actes de la Biblioteca Julià Cutiller, a les 19:00. La presentació de l’exposició i la conferència inaugural “Tot és química, química quàntica”, aniran a càrrec de la Doctora Sílvia Simon Rabasseda, Vocal de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i investigadora de l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC), Universitat de Girona.
SOBRE LA CONFERÈNCIA:
Segur que heu sentit la frase de que Tot és Química, i així és. Ara, tota la Química l’expliquem gràcies a la Química Quàntica. En aquesta xerrada explicarem alguns fenòmens que només els podem explicar amb la quàntica, fenòmens del dia a dia. Dins de l’iInstitut de Química Computacional i Catàlisi, amb més d’una seixantena de personal investigador, la química quàntica hi té un pes més que important. Aprofitarem per repassar algunes de les recerques que s’hi porten a terme, entre altres la relacionada amb la de la Sílvia Osuna, una de les protagonistes de l’exposició Científiques Catalanes 2.0, exposada durant el mes de novembre a la biblioteca Julià Cutiller de Llagostera.
SOBRE L’EXPOSICIÓ:
L’exposició “Científiques catalanes 2.0”, nascuda al 2020 pretén donar una major visibilitat al paper estratègic de les dones científiques del nostre territori, que es preocupen per comunicar la ciència a fi de contribuir a crear i divulgar rols i models femenins, especialment en els àmbits de les ciències i les enginyeries. És de vital importància conèixer les dones de ciència per ajudar a superar els estereotips de gènere en les disciplines STEAM. Així, l’objectiu de l’exposició és posar de manifest el paper fonamental de la dona en l’avanç de la ciència en la societat, tot destacant algunes científiques del nostre entorn més proper, el territori català.
Aquest projecte ha estat coordinat pel Grup de Perspectiva de Gènere de l’ACCC, que compta amb més de 20 integrants, totes professionals de la comunicació, la divulgació, i el periodisme, així com la recerca científica. L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) és una associació sense ànim de lucre constituïda al 1990 i formada per professionals i interessats de la comunicació, la divulgació i el periodisme científic amb l’objectiu de promoure, difondre, ampliar i millorar la comunicació científica en les terres de parla catalana. L’ACCC i els seus projectes, que inclouen aquesta exposició, compten amb el suport de les següents entitats col·laboradores: Fundació AGBAR, Biocat, Ciment Català, Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRi), La Caixa, Fundació BBVA, Fundació Naturgy i Fundació KIMBcn.
Rafael Balaguer.