12/08/2024 i 20/08/2024
A causa de les previsions de mal temps per al 13 d’agost, s’ha ajornat aquesta vetllada fins al dimarts següent, el 20 d’agost!!!!
Els dies 12 i 20 d’Agost Astrogirona estarà present a la Nit d’Estels organitzada per l’Ajuntament de Sils. La nostra actuació compren una xerrada a la Plaça de Sant Marc (Esglèsia) i l’observació astronòmica als Estanys de Sils, on estaran a punt els telescopis dels voluntaris d’Astrogirona, que apuntaran al cel per acostar el cel profund (no els Persèids, que aquests es veuen a simple vista) als assistents.
Però què són i com es produeixen? L’origen dels Persèids és el cometa 109P/Swift-Tuttle que dona una volta al Sol cada 133 anys. La darrera vegada que va passar a prop de la nostra estrella va ser el 1992. Cada cop que s’apropa s’escalfa i deixa anar gasos i pedres que seguiran l’òrbita del cometa formant un “tub” de residus que coincideix amb el camí del nucli cometari. Cada any, la Terra passa per una zona on coincideix amb els residus del 109P/Swift-Tuttle. Aquestes restes, que són com grans de sorra o més petits, entren a l’atmosfera a grans velocitats, uns 50 km per segon, i es desintegren deixant un rastre de llum.
Una de les característiques de les pluges de meteors és la Tasa Horària Zenital o THZ que ens diu la quantitat de meteors per hora. En els persèids aquest nombre pot arribar a 200 meteors per hora tot i que la majoria sols els veuràs si ets en un lloc molt fosc. Aquest any 2024 la previsió són 100 meteors per hora.
El pic màxim serà el 13 d’agost a les 07:41 UTC o a les 09:41 hora local però ja serà de dia. El millor sempre es veu a partir de mitjanit fins a l’albada.
De cop i volta una pedreta, una mica més gran que les altres, es desintegra deixant un rastre llarg i vistós i sembla que cau a terra. Generalment es tracta d’un efecte òptic ja que la majoria de partícules es desintegra en pols, llum i calor en la part superior de l’atmosfera, entre els 100 i 80 quilòmetres.
I recordeu: A les partícules dels cometes en òrbita les anomenem meteoroides, quan aquestes es desintegren en la nostra atmosfera i deixen el seu característic rastre de llum s’anomenen meteors, i si finalment algun fragment important arriba a impactar amb la superfície terrestre, aquest fragment recuperat s’anomena meteorit.
En el gràfic següent podeu apreciar com les òrbites dels meteoroides dels Persèids (les tres línies verdes), intersecten la de la Terra (el puntet blau), donant origen a la pluja de meteors de les llàgrimes de Sant Llorenç.
Les llàgrimes de Sant Llorenç o Persèids tenen lloc cada any gairebé en la mateixa data i sembla, des del punt de vista de l’observador, que vinguin d’un mateix punt que s’anomena radiant. En aquest cas el radiant sembla estar a prop de la constel·lació de Perseu.
Conclusió: Ni és una pluja d’estrelles (són meteors, pedretes i grans de sorra), ni venen de Perseu (són partícules que entren a la nostra atmosfera). Però és un espectacle de gran bellesa que reuneix en aquelles nits màgiques un munt d’admiradors del cel que, simplement, contemplen les meravelles d’un Univers que sempre ens sorprèn. Aneu preparant els vostres desitjos!
Quina és la millor manera d’observar-la?
En condicions ideals, els Persèids s’observen millor després de la mitjanit local, quan guanya alçada Perseus (el radiant) al cel de l’horitzó Est. Enguany la fase de la Lluna no ens ajudarà molt, ja que estarà en quart creixent, amb un 61% de superficie visible i no s’anirà a dormir fins passada la mitjanit. Tradicionalment, les taxes més altes de meteors són visibles cap a la matinada, quan el radiant arriba al seu punt més alt i a aquella hora la Lluna ja s’haurà amagat.
La millor manera d’observar meteors és a ull nu, estirats còmodament a terra, abrigats moderadament, en un lloc el més fosc possible. També podeu fer fotografies de gran camp del cel nocturn, per intentar capturar les traces lumíniques dels meteors.
Vols venir a gaudir de la pluja amb nosaltres?
L’Associació Astronòmica de Girona instal·larà el seu camp d’observació als Estanys de Sils, on a partir de les 22:00 dels dies 12 i 20 d’agost muntarem guàrdia per observar si es compleixen les previsions, i també és clar altres astres que aquella nit tinguin la delicadesa de deixar-se espiar, com Saturn! No cal dir que tothom hi està convidat, l’observació telescòpica i meteòrica serà de franc!
ATENCIÓ: PER TEMES D’AFORAMENT, CAL CONTACTAR AMB L’AJUNTAMENT DE SILS PER INSCRIURE-US A L’ACTIVITAT, QUE ÉS DE FRANC.
I per acabar, una petita curiositat. Si voleu, podeu intentar capturar un possible fragment de meteorit d’una manera molt senzilla. Només cal que podeu recollir l’aigua de la pluja del vostre sostre durant el primer episodi de precipitació que s’esdevingui a la vostra localitat just després de la pluja de meteors. Podeu fer servir diverses galledes per tenir més possibilitats d’èxit. Un cop teniu les galledes plenes, haureu de filtrar l’aigua recollida amb un drap ben fi i blanc. Allí, us hi hauran quedat atrapades diverses partícules sòlides, minúscules. I ara ve la part més divertida d’aquest experiment! Mireu de disposar d’un imant el més potent possible, de neodimi per exemple, i passeu-lo per sobre de la vostra collita de partícules. Si alguna d’elles s’adhereix a l’imant hi ha alguna possibilitat que provingui de l’espai exterior, potser de la generació d’estels anterior al Sol… qui sap? Potser haureu capturat un fragment de cometa, un petit tros dels fòssils de la formació del nostre sistema solar. No cal dir que per a confirmar aquesta procedència caldria una anàlisi molt detallada de la mostra, però l’experiència és emocionant i divertida i us permetrà gaudir de les pluges de meteors durant molt més temps i d’una forma original, sobre tot si ho feu amb nens. Si a més disposeu d’un microscopi ja podeu començar la vostra pròpia recerca “meteorítica”. Que tingueu bons cels i bona caça!