13/08/2024
Per continuar celebrant el 25è aniversari d’Astrogirona, el dia 11 d’agost, de 10:00 a 13:00 h. hem fet una petita fira d’activitats científiques a la Plaça August Vidal de Llagostera, al costat de l’Observatori.
Ha estat una activitat oberta a tothom que ha volgut venir a passar una estona amb nosaltres gaudint de la Ciència. Amb una bona participació, però sense aglomeracions. Han participat unes 95 persones, que han pogut fer diverses activitats:
OBSERVACIÓ DEL SOL de manera segura des del telescopi de l’observatori.
Material: Telescopi amb filtre solar.
Ara tu: Segueix les instruccions per tal de veure el Sol amb les seves taques. Amb el telescopi podràs veure les flamarades que, encara que es vegin petites, poden ser molts cops de la mida de la Terra!
PLANETARI INFLABLE Per conèixer les constel·lacions, el seu moviment i les llegendes que ens ajuden a recordar-les.
INVISIBLE I PROTECTOR! És el camp magnètic que envolta la Terra. Diuen que l’Albert Einstein va quedar fascinat quan, a l’edat de 5 anys, el seu pare li va regalar una brúixola. Semblava màgic que una força invisible orientés la brúixola assenyalant el Nord… La Terra té un camp magnètic que la protegeix de les partícules carregades que venen del Sol. De vegades, algunes partícules amb molta energia aconsegueixen “colar-se” i formen les aurores polars.
Material: Brúixola, electroimant.
Ara tu: Pots fer que una força invisible mogui l’agulla de la brúixola! Prem el botó vermell durant un segon i observa!
COM CAUEN ELS OBJECTES? Fes la teva hipòtesi: Com cauran els objectes? Quin arribarà a terra abans? Cauran més ràpid els que més pesen? O els que menys pesen? Si la teva hipòtesi no és correcta, no passa res. Fes una nova hipòtesi i comprova-la. Així avança la ciència!
Material: Llistó de fusta i diferents objectes.
Ara tu: 1.- Posa diferents objectes sobre el llistó de fusta 2.- Gira el llistó per a que caiguin al terra 3.- Observa quin cau més ràpid!
QUAN XOQUEN DOS OBJECTES Quan xoquen dos objectes, l’energia (i el moviment) d’un dels objectes pot passar a l’altre. Això passa a l’espai quan un asteroide xoca amb un altre. Aquest xoc pot canviar-los d’òrbita i, de vegades, enviar-los a la Terra
Material: Pèndol de Newton.
Ara tu: Agafa una de les boles del pèndol i deixa-la anar, suaument, per a que xoqui amb les altres. Què passarà? Fes la teva hipòtesi. I si n’agafes dues? Fes la teva hipòtesi. I si n’agafes tres? Fes la teva hipòtesi. Comprova-ho!
CONSTRUEIX LA TEVA GALÀXIA! Una galàxia és una enorme quantitat d’estrelles, gas i pols. La nostra galàxia, la Via Làctia, te uns 200.000 milions d’estrelles! Moltes galàxies, 7 de cada 10, tenen forma espiral. Quan giren, al voltant del centre, fan com unes ones (igual que l’aigua) que formen unes zones allargades de formació d’estrelles. Són els braços espirals. Al centre de les galàxies, unint-les amb la seva immensa força de gravetat, hi ha un forat negre enorme!
Material: Un bol, aigua, sorra fina.
Ara tu: Vols fer una galàxia espiral? Utilitzem aigua, que és l’espai, i sorra, que són les estrelles. 1.- Remena una mica l’aigua. Es formarà una galàxia irregular 2.- Remena lentament l’aigua donant voltes, acabant en el centre i observa el resultat!
COETS D’AIGUA! Els avions poden volar perquè l’aire els ajuda, però a l’espai, fora de l’atmosfera terrestre, no hi ha aire. Com ho fan per volar? Doncs amb el principi d’acció – reacció. Els coets llancen amb molta força el combustible cremat per darrere i avancen cap al davant.
Material: Llançadora, coet, manxa, aigua (un terç de l’ampolla)
Ara tu: Manxa per donar pressió a dins l’ampolla. Quan salti el tap el coet s’enlairarà! Segueix les instruccions per tal de no perdre el coet!
CRÀTERS A LA LLUNA! Quan un asteroide xoca amb la Lluna hi deixa una marca en forma de cràter. Una roca de 10 metres pot fer un cràter de més de cent metres! Això és degut a que poden anar a més de 200.000 quilòmetres per hora! Els asteroides metàl·lics fan uns cràters més profunds i més grans. Els asteroides de roca desapareixen amb la força del xoc.
Material: Farina, cacau en pols, cullera, colador, escala, llanterna.
Ara tu: Fes el teu cràter! Agafa una cullerada de farina i deixala caure sobre la superfície de la Lluna (des de molt alt). Comprova quin cràter has fet: té radis d’impacte? Les parets del cràter han quedat més altes que la superfície? Sembla un cràter de veritat?
MIRA EL SOL AMB SEGURETAT! És molt perillós mirar el Sol. Però avui ho pots fer amb total seguretat. Pots veure les taques solars? Algunes són més grans que la Terra! Les taques són zones del Sol que estan més fredes que l’entorn (a 4.500 graus!). La superfície del Sol està a 6.000 graus. Gràcies al Sol tenim llum, escalfor, energia i vida!
Material: Solarscope
Ara tu: Segueix les instruccions per tal de veure el Sol amb les seves taques.
FES UN ECLIPSI! El Sol il·lumina la Terra, ens escalfa i dona vida. Però, de vegades, quan la Lluna es posa al davant, es produeix un eclipsi. Eclipsi de Sol: la Lluna entre el Sol i la Terra ens fa ombra i tapa el Sol. Nosaltres veiem que el Sol “es tapa”. Eclipsi de Lluna: La Terra entre el Sol i la Lluna fa ombra a la Lluna. Nosaltres veiem que la Lluna “es tapa”.
Material: Un pal amb un model de la Lluna i la Terra.
Ara tu: Has de fixar-t’hi molt! Agafa el model Terra – Lluna i orienta’l amb el Sol per a que la Lluna faci ombra a la Terra. Hauràs fet un eclipsi de Sol! Sabries fer un eclipsi de Lluna?
LA “FORÇA” DE LA LLUM! És un radiòmetre. No té electricitat ni cap motor. Únicament la llum el pot moure! Hi ha qui hi veu la dualitat ona – partícula: la llum travessa el vidre en forma d’ona però impacta en forma de partícula en les aspes del molinet i el fa girar (en el costat blanc rebota, en el negre s’absorbeix). Tot i que no és exactament això el que passa (el costat negre de les aspes s’escalfa més que el blanc…), podem comprovar com la llum del Sol pot moure el món!
Material: Un radiòmetre i una capsa per tapar-lo.
Ara tu: Mira com giren les aspes del radiòmetre. Tapa’l i destapa’l del Sol i observa si s’atura o si es posa en marxa. Si no el tapes bé, la llum indirecta també el pot moure!
MOLTES GRÀCIES a tots els visitants, que van participar molt activament en totes les activitats, i als voluntaris d’AstroGirona que van explicar el funcionament i els principis físics en que es basen els experiments!