El cap de setmana del 13-14 d’abril va ser molt intens per Astrogirona! Sí, mentre un grup es desplaçava a visitar el Centre Galactica de Javalambre, altres ens vam quedar a Llagostera per gaudir, i fer gaudir, de l’astronomia a moltes persones entusiastes.
Va ser una trobada espectacular, sota un cel de primavera molt bonic, en una nit ben serena sense núvols i temperatura molt agradable.
Els alumnes van participar molt activament amb tota la passió per l’astronomia a flor de pell i portant també el seu propi material d’observació! I així vam poder disposar de 6 telescopis, 6 prismàtics, i una muntura equatorial amb càmera i objectiu fotogràfics!
Però millor que jo, deixem que ens ho expliqui la Noemí León, fotògrafa i alumna del curs, i que ja és la segona edició dels curs en la que participa!
“Ayer tuve el placer de asistir a la noche de observación astronómica que organizó @astrogirona. Siempre es fascinante escuchar hablar a @rafelbalaguer sobre el universo, ¡estoy aprendiendo tantísimo gracias a él! ¡La pasión que transmite en sus explicaciones se contagia tanto que te hace amar la astronomía mucho más!
¡Fue una noche increíble! Empezamos viendo Júpiter y 3 de sus lunas antes de que se escondiera, después las Pléyades, la Luna (pude hacerle foto con el móvil pegado al ocular del telescopio), la Gran Nebulosa de Orión M42 (a la que aproveché para hacer foto con mi cámara y mi montura ecuatorial) y un montón de cúmulos, nebulosas y galaxias más, como la Galaxia del Cigarro, la del Sombrero o la de la Ballena, y muchas otras que ni puedo recordar, ¡como dos que estaban colisionando la una con la otra! Nos hicimos una mini maratón Messier que fue una pasada (la única maratón que estoy dispuesta a “correr”).
Después Rafa ya conectó la cámara al telescopio para ver con mayor detalle algunas nebulosas y galaxias. Una cámara muy interesante, de videoastronomía, ¡que te permite ver en tiempo real la integración de las imágenes! ¡Era genial ir viendo cómo iban enriqueciéndose de detalles a medida que pasaban los segundos!
Las astrofotografías son preciosas, pero he de decir que poder ver con tus propios ojos a través del ocular del telescopio ¡es una experiencia increíble! ¡Saber que estás viendo a ojo objetos a miles e incluso millones de años luz! Te hace sentir tan pequeño e insignificante, y a la vez tan afortunado de poder ser capaz de observar así el cosmos desde nuestro minúsculo planeta en un rinconcito recóndito del universo… ¡Sin duda una noche que ya tengo mil ganas de repetir!
PS: ¡Ganas de comprarme un telescopio aumentando muy fuerte!”
Mil gràcies, Noemí, per aquesta bonica crònica! I mil gràcies també a totes les persones que van participar en l’activitat!
Efectivament, vam poder observar molts objectes. Entre altres, els objectes principals van ser: Júpiter, la Lluna creixent amb un terminador espectacular, les Plèiades M35, la nebulosa d’Orió M42, M51 (les galàxies en interacció que comentava la Noemí), M96, M97, M81 galàxia de Bode, M82 galàxia del Cigar, M44 el Pessebre, M53 cúmul tancat, M65 i M66 al Lleó, M104 galàxia del barret, M87 amb el seu jet relativista, el camp de galàxies de M105, NGC 4631 galàxia de la Balena…
Us compartim algunes imatges de record d’aquesta observació.
Astrogirona hi va participar amb gran èxit, facilitant l’observació segura del Sol amb un telescopi equipat amb filtre solar de llum blanca que permetia observar les taques solars en alta definició; un telescopi equipat amb filtre Halfa que permetia observar amb detall la fotosfera solar i els filaments i protuberàncies que anaven dansant davant els nostres ulls, i un Solarscope, que permet observar les taques solars per projecció.
Moltes gràcies a les persones que van participar en l’observació solar i, en especial, a l’Àlex Bueno, la Jessica Lleonart i Rafael Balaguer, que la van fer possible.
Rafael Balaguer.