La Nit dels Llunàtics. International Observe The Moon Night 2023

21/10/2023

La Lluna ha exercit des de l’inici dels temps una poderosa influència sobre els éssers humans. De fet, en bona part és gràcies a la nostra germana còsmica que la mateixa vida sobre la Terra va esdevenir possible i tal i com la coneixem avui.

La Lluna, foto de Rafael Balaguer

Com ja és tradició a AstroGirona, participem en aquest esdeveniment internacional. És una activitat que ofereix  a tothom que vulgui, la possibilitat d’observar la Lluna en directe amb telescopi o prismàtics. Aquest any plantarem els telescopis a Llagostera, L’Escala i a Girona.

La idea és oferir als vianants que es trobin en aquests indrets la possibilitat de gaudir amb la contemplació de la Lluna i aturar-se una estona davant d’aquest espectacle.

Aquesta nit sempre coincideix en uns dies en que el nostre satèl·lit és en quart creixent i això ens dona una oportunitat immillorable d’observar el relleu en el terminador (la línia que separa el dia de la nit lunar) ja que les ombres ressalten les formes en aquest lloc. I també ens permet observar la Lluna a primeres hores de la nit, doncs amb quart minvant la Lluna es podria veure sols de matinada.

La Lluna és l’únic satèl·lit natural de la Terra i es va formar per l’impacte d’un planeta, o protoplaneta, de la mida de Mart: Theia. Una de les hipòtesis més acceptades és que, després que Theia impactés amb la Terra, el xoc va formar com una immensa “gota” de material que es va condensar, en molt poc temps, en la nostra estimada Lluna.

Podrem explicar que els cràters es van produir, la majoria, fa uns 4 000 milions d’anys, en el “bombardeig tardà”, quan una gran quantitat d’asteroides van caure cap al Sistema Solar interior. A la Terra han desaparegut per l’erosió i el moviment de plaques tectòniques però a la Lluna, que no té atmosfera, es conserven des de fa milers de milions d’anys.

També ens podem dedicar a contemplar amb admiració la bellesa hipnòtica del nostre satèl·lit i intentar expressar els sentiments que provoca…

En principi podrem observar Saturn i, si es deixa veure, cap al final veurem Júpiter.

Si vols venir a contemplar la Lluna, ja saps on ens trobaràs. Si vols portar el teu equip, també seràs benvingut o benvinguda!

IOMN

Tant a ull nu com a través dels telescopis més sofisticats, tots els anys durant una nit, astrònoms d’arreu del món duem a terme esdeveniments i activitats que celebren la nostra Lluna i apropen als ciutadans la importància de la Lluna en la cultura, la història, la ciència i l’exploració.

IOMN, Tyler Nordgren, NASA’s Goddard Space Flight Center

Enguany l’Associació Astronòmica de Girona participarà en aquesta nit màgica amb tres activitats. El dia 21 d’octubre, de les 19:30 en endavant podrem observar amb els nostres telescopis la Lluna i els planetes Júpiter i Saturn.

Les activitats a Llagostera, L’Escala i Girona són de franc. Te les perdràs? Vine a renovar el teu vincle amb el cel amb nosaltres, et sentiràs de nou ben “llunàtic/a”!