El cel de la setmana del 10 de juliol de 2023 ha estat dominat per una nova arribada de pols en suspensió procedent del desert del Sàhara.
Aquestes partícules de pols en suspensió degraden la qualitat de l’aire i poden tenir efectes negatius sobre la salut, el medi ambient i algunes activitats econòmiques, en particular l’aviació, per la disminució de visibilitat i la generació d’energia solar.
D’altra banda, el contingut de sals minerals i metalls pot tenir un efecte fertilitzant positiu per a l’agricultura i la pesca a les zones on aquestes partícules es dipositen.
A un nivell més “astronòmic”, el dia 12 de juliol de 2023 vaig poder aprofitar la pols com a “filtre solar”.
Aprofitant que quan el Sol està baix sobre l’horitzó es redueix força la seva brillantor, doncs aleshores la llum solar ha de travessar més densitat atmosfèrica; que hi havia alguns núvols; i que la capa de partícules de pols sahariana encara estava present, vaig decidir intentar fotografiar el Sol sense filtre solar, directament amb la càmera, per veure si era possible captar les grans regions solars actives que el Sol presenta actualment.
I efectivament, vaig poder captar clarament algunes de les taques solars, en concret les regions actives AR3363 i AR3372, des de Rocafort, al Bages.
Les erupcions solars de l’AR3372 estan provocant una sèrie continuada d’apagades de ràdio d’ona curta arreu del nostre planeta. Els radioaficionats, els navegants i els aviadors poden haver notat una pèrdua de senyal per sota dels 30 MHz en diverses ocasions des que va aparèixer la taca solar.
Si les tendències actuals continuen, hauríem d’esperar més erupcions fortes de classe M durant les properes 24 hores amb possibilitats d’erupcions de classe X també. Aquesta taca solar es tornarà encara més geoefectiva en els propers dies a mesura que continuï girant cap a la Terra, i esperem tempestes solars intenses pels dies 14 i 15 de juliol de 2023.
I el dia 17 de juliol vaig poder tornar a obtenir alguna imatge de les taques solars filtrades per la pols sahariana, que estan molt actives darrerament. Aquest fet porta als científics a pensar que el cicle solar assolirà el seu pic a finals d’aquest any, i no al 2025 com estava previst.
RECORDEU QUE ÉS MOLT PERILLÓS OBSERVAR I/O FOTOGRAFIAR EL SOL SENSE FILTRES ESPECÍFICS!
Rafael Balaguer.