XV Trobada d’Associacions Astronòmiques de Girona

15/01/2023

La Trobada es durà a terme a Llagostera, organitzada per l’Associació Astronòmica de Girona.

Les xerrades es faran a la Sala d’Actes del Centre Cultural Can Roig (primera planta), seu d’Astrogirona.

El Centre Cultural està situat al C/Lleó I, 2, de Llagostera, (Biblioteca Julià Cutiller).

Les observacions astronòmiques es realitzaran des de l’Observatori Can Roig, situat al mateix edifici, i les activitats durant el matí es duran a terme a la Plaça August Vidal, allà mateix a peu d’observatori, i a la Sala d’Actes.

Tots els actes (excepte el sopar) seran gratuïts i oberts al públic.

El sopar de germanor serà al Restaurant Mesón Gascón de Palol d’Onyar i està reservat als membres de les associacions. Per a assistir-hi cal que contacteu amb nosaltres i que realitzeu reserva prèvia i expressa el més aviat possible enviant un email a presidencia@astrogirona.cat.

Durant el matí, de 10:00 a 13:30 hem programat diverses activitats per gaudir de l’astronomia passant-t’ho d’allò més bé!

Podràs sentir-te com un autèntic astronauta passant a la història de l’astronomia i la ciència participant en el nostre “Photocall Astronàutic”.

Photocall

En aquest mateix horari, d’10:00 a 13:30, l’Observatori Can Roig estarà obert per a permetre a tothom l’observació segura del Sol.

I, si vols saber més coses sobre el cel, no et perdis aquesta espectacular visita dins Blau, el planetari! Un fantàstic planetari inflable que et permetrà viatjar per tot l’Univers sense sortir de Llagostera. Funcionarà en sessions contínues des de les 10 fins a les 13:30.

Blau, el planetari

També, a les 11:00 i a les 12:00, en una gran xerrada interactiva a càrrec de Marc Bayé, vicepresident d’Astrogirona, intentarem donar una idea de com d’immens és tot, fent una ruta per un sistema solar a escala que intentarem encabir en la Plaça August Vidal!

Durant la tarda,a partir de les 16:00, es presentaran les ponències i comunicacions a càrrec de les associacions astronòmiques gironines i altres entitats convidades, amb el següent programa:

16:00-16:15 Benvinguda, a càrrec de Jordi Arnella, president d’Astrogirona.

16:15–17:00 L’univers en expansió. Com entendre els punts principals de la cosmologia sense que t’exploti el cap passant des de la relativitat especial i general fins a la cosmologia actual coneixent als científics i científiques que ho van fer possible. Nico Costa, Astrogirona-Astrobanyoles.

17:00–17:45 Contaminació lumínica: l’estat actual de la qüestió. La contaminació lumínica creix a un ritme d’un 2,2% anual, a nivell mundial. La ciència que n’estudia la seva naturalesa i efectes creix exponencialment. Ens acostem a un punt d’inflexió en el que caldrà prendre decisions rellevants. Pere Horts, president de la Societat Astronòmica de Figueres.

17:45-18:30 L’Observatori Astronòmic d’Albanyà, centre científic de divulgació. Albanyà acull des de 2017 un observatori astronòmic amb doble vessant professional: per un costat, un centre de recerca d’exoplanetes, i per una altra un punt clau de divulgació astronòmica. Però, és fàcil mantenir aquest equilibri? A càrrec de Pau Bosch, astrofísic, director de l’Observatori Astronòmic d’Albanyà, Societat Astronòmica de Figueres.

18:30–18:45 Descans.

18:45-19:30 Com fotografiar aurores boreals: la meva experiència personal. Aprendrem què es una aurora boreal i per què es produeix, on i com podem trobar-les i quina tècnica necessitem per a capturar-les amb la nostra càmera. Noemí León, fotògrafa i redactora a Dzoom.

19:30-20:15 Presentació del llibre “El rescatador de telescopis”. És la història de dos jóvens, Alba i Guillem, que descobreixen la ciència d’una manera accidental i això, a poc a poc, va condicionant-los les seues vides, tant a nivell de les seues preferències d’oci, com en la tria dels seus estudis. El fet de “jugar a ser científics” dóna lloc a que acaben sent dos excel·lents investigadors, que realitzaran importants descobriments, tant en la seua etapa d’estudiants i com després de forma professional. Un llibre que cerca motivar als joves en la ciència i en l’astronomia en particular. A càrrec de Roger Mira, autor del llibre amb formació en física i astronomia i astrònom amateur des de la seva adolescència. Membre de diverses associacions astronòmiques i Monitor Starlight, director del Planetario Ojos de Hipatia i responsable de l’Àrea d’Astronomia del Centre Big History, a Aras de los Olmos.

20:15-20:45 Observació astronòmica, a l’Observatori Can Roig. Vine a observar el cel amb els nostres telescopis!

21:15 Sopar d’Associacions. El sopar de germanor serà al Restaurant Mesón Gascón, de Palol d’Onyar, carrer Mas Pairolí. El preu és de 35 euros per persona i cal confirmar l’assistència prèvia i expressament enviant un email a presidencia@astrogirona.cat. Places reservades als membres de les Associacions participants en la Trobada.

Animeu-vos a visitar-nos i a gaudir de l’astronomia i la ciència en una jornada apassionant!

Entitats participants:

Associació Astronòmica de Girona.
Astrobanyoles.
Societat Astronòmica de Figueres.
Observatori Astronòmic Albanyà.
Dzoom.
Big History, Aras de los Olmos.

Col·labora:

Ajuntament de Llagostera.