Astronomia de balcó

Durant el confinament per la pandèmia COVID 19, l’astronomia no s’ha aturat! Si tens la sort de poder gaudir d’una finestra, balcó, terrassa, jardí… aquestes jornades d’isolament poden trobar una via d’escapament per practicar una mica amb els equips, tot esperant poder tornar a veure’ns de nou observant a l’aire lliure!

A més, durant aquests dies, hem tingut algunes efemèrides importants, que des d’Astrogirona hem aprofitat per documentar.

En aquest post us compartim algunes de les observacions realitzades pels companys, des del balcó!

I comencem amb un timelapse obtingut per l’Emili Martínez, des del terrat de casa seva:

Fa pocs dies que el Sol ha començat a despertar i ha començat finalment el nou cicle d’activitat solar, el número 25.

Rafael Balaguer va poder captar la regió activa AR2759, que presenta polaritat magnètica invertida, el què la identifica com a membre del nou cicle solar, el 25, confirmant que aquest cicle ha començat i que el Sol es va despertant de mica en mica.

El Sol el dia 03-04-2020, foto de Rafael Balaguer

Aquesta fotografia es va obtenir a Llagostera, el dia 3 d’abril de 2020. És una única fotografia obtinguda amb una càmera Nikon Coolpix P900, f/8, exp 1/2500″, ISO 100, focal 1100 mm. Filtre solar làmina Baader fotogràfica. Mai observis el Sol sense filtres específics!

Els dies 3 i 4 d’abril, el brillant planeta Venus es va passejar directament pel cúmul d’estrelles de les Plèiades, una increïble conjunció que passa només un cop cada 8 anys! Molts de nosaltres la vam poder gaudir des de diferents indrets.

En Francesc Gil des de Girona era el primer en compartir-nos aquesta interessant imatge obtinguda amb el mòbil a través d’uns prismàtics Bushnell Trophy Xtreme 8×56:

Conjunció de Venus i les Plèiades

Carles Miret des de Sant Feliu de Guíxols:

Conjunció de Venus i les Plèiades

Jordi Sesé des de Barcelona:

Conjunció de Venus i les Plèiades

Conjunció de Venus i les Plèiades

Literalment des del balcó, Rafael Balaguer des de Llagostera aprofitava la conjunció de Venus per fer algunes altres fotografies sense telescopi, amb la càmera Nikon Coolpix P900:

Conjunció de Venus i les Plèiades

Conjunció de Venus i les Plèiades

Conjunció de Venus i les Plèiades

Conjunció de Venus i les Plèiades

Conjunció de Venus i les Plèiades

Conjunció de Venus i les Plèiades

L’Emili Martínez, des de Barcelona va veure així la conjunció:

Conjunció de Venus i les Plèiades

En Jordi Arnella, des de Girona, fotografiava així el cometa C/2019 Y4 ATLAS:

Cometa Atlas

I l’Albert Sánchez, des del Montseny, documentava així la fragmentació del cometa Atlas. En la seqüència d’imatges es pot apreciar l’allargament del nucli, indicador clar de la fragmentació:

Cometa Atlas

I en Jordi Sesé, des de Barcelona, aprofitava els dies amb bon temps i bon sol per fer un cop d’ull a la nostra estrella:

Observació solar

Observació solar

Observació solar

Observació solar

També, ens comparteix la súper lluna del mes d’abril, la Lluna Rosa segons la mitologia dels indis nordamericans, doncs és la lluna de la primavera, amb la floració destacada de la planta Phlox subulata, amb flors d’aquest color. Evidentement, la Lluna no es veure de color rosa, però sí una mica més gran i més brillant de l’habitual. Era el dia 7 d’abril de 2020.

Súper Lluna

En Carles Miret va fotografiar el cúmul M13:

M13

M13

I en Jordi Sesé va apuntar a Venus des del balcó…

Venus

Venus

Venus

Carles Miret mirava a Orió i feia aquesta fotografia del Cinturó d’Orió, amb Mintaka, Alnilam, Alnitak i la Nebulosa de la Flama:

Orió

I també aquesta de gran camp d’Orió vist des de Sant Feliu de Guíxols:

Orió

I Jordi Arnella, des de Girona, aprofundia en el cel profund des de Girona, comentant que la reducció de la contaminació atmosfèrica afavoria la fotografia en banda estreta. Així, ens comparteix fotografies de M97 i M108 a l’Óssa Major, són 15 fotos de 30 segons a F2 i Hyperstar, C8. I també de la preciosa Nebulosa del Cap de Mico, amb H alfa, són integracions de 10 fotos de 180 segons:

Cel profund

Cel profund

Cel profund

També, en aquests dies de no poder sortir al camp, podem aprofitar per processar preses ja obtingudes. L’Emili Martínez ens comparteix aquesta espectacular imatge de la regió central d’Orió:

Cel profund

I també ens comparteix un timelapse des de Barcelona:

En Jordi Sesé des de Barcelona va veure així la conjunció de Venus amb la Lluna el dia 26 d’abril, just quan Venus assoleix la màxima brillantor de 2020:

Venus i la Lluna

Venus i la Lluna

En Carles Miret, des de Sant Feliu de Guíxols va fotografiar també la conjunció:

Venus i la Lluna

El dia 28 d’abril, en Jordi Sesé va fotografiar la fase de Venus. Al compartir la foto ens explica que “no és la Lluna, sinó Venus! Si no teniu o no us va bé treure el telescopi, però sí teleobjectiu, podeu provar d’apuntar a Venus, que li veureu la fase!” Va fer la fotografia amb un teleobjectiu 150-600 a 600, amb un 1.4x al davant.

Venus

L’Emili Martinez va gaudir d’aquesta posta de Sol en timelapse també el 28 d’abril:

En Francesc Gascons ens compartia aquesta posta de Sol perfectament aliniada amb el balcó de casa seva, era el dia 30 d’abril:

Posta de Sol

La primera setmana de maig, la Lluna va agafar tot el protagonisme i així la van veure per ordre, l’Emili Martinez, en Carles Miret i de nou l’Emili:

La Lluna

La Lluna

La Lluna

El dia 7 de maig, l’Emili Martinez ens feia arribar “aquesta història certa d’un processat”. La imatge final és el resultat de processar “7 fotografies apilades. Ni darks, ni flats, ni byass ni hòsties. Feia fret”, ens comenta l’Emili:

Processat

Processat

Processat

Processat

El dia 18 de maig, també l’Emili Martinez ens enviava aquest timelapse amb Montserrat de fons:

I el mateix dia 18 de maig, en Francesc Gascons fotografiava amb el mòbil la posta de Sol amb Venus a peu de carretera a Cassà de la Selva:

Venus i posta de Sol

I ja per acabar, en Rafael Balaguer, va fer aquestes dues fotografies de 10 dies d’exposició, obtingudes des dels balcons de casa dels seus pares a Llagostera durant els dies 8 a 18 d’abril de 2020. S’han obtingut amb càmeres estenopèiques de construcció casolana sense fer sevir cap òptica, són càmeres “pin hole”. El material sobre el què es genera la imatge és paper sensible a la llum.

Solarigrafia

Solarigrafia

Per comparar, aquesta imatge presa amb el mòbil des del mateix lloc permet apreciar l’efecte “ull de peix”, gran angular, que s’aconsegueix amb la càmera estenopèica:

Solarigrafia

I com a regal especial, no només es pot fer astronomia de balcó, també música!

El nostre company, Xavier de Palau, ha elaborat aquest vídeo de balcó amb la seva música inspirada pel confinament, i ens comenta que:

“ISOLATION és un treball diferent, segurament fruit de la situació que tot el món pateix. Minimalista, íntim, diminut…Un microcosmos tancat dins un cercle implosiu. Us presento tres temes encadenats amb la insubstituïble aportació de l’Ausen Viñolas de les precioses imatges gravades des de la terrasseta de casa (el nostre micro-món d’aquests dies):
Isolation I “The Lingering Dusk”.
Isolation II “The Thoughts from Dust”.
Isolation III “Infinite Microcosm”.
Escolteu-ho en silenci, amb bons auriculars o equip, aïllats i deixeu-vos portar…
Podeu compartir, copiar i distribuir lliurement, està sota llicència Creative Commons. És el meu granet de sorra musical per fer-ho tot plegat més agradable”.

I també, ha composat el tema “Isolation VI, The Sweet Night”, que ha estat inspirat per les imatges anteriors:

Salut per a tothom!

Rafael Balaguer.