14/05/2018
Aquesta serà la quarta vegada que aquest festival internacional se celebra a Espanya, i la tercera a Girona. Nosaltres ens vam assabentar d’aquest esdeveniment fa tres anys una mica massa justos de temps, però ja vam decidir que al 2016 Girona s’incorporaria a aquesta iniciativa, i per això Astrogirona coordina les activitats de Pint of Science a Girona ara ja en el seu tercer any a les nostres comarques.
El festival Pint of Science té com a objectiu oferir xerrades interessants, divertides, importants, sobre les últimes investigacions científiques, en un format accessible al públic. I tot això en un bar! S’ofereix una plataforma que permet a la gent discutir la investigació amb les persones que la porten a terme. Pint of Science és una organització sense ànim de lucre, dirigida per voluntaris, i que va ser creada per una comunitat d’investigadors de postgrau i postdoctorals l’any 2012. El festival se celebra anualment durant tres dies simultàniament en bars de tot el món. El primer festival Pint of Science es va dur a terme l’any 2012 al Regne Unit. Enguany el festival tindrà lloc els vespres del dilluns 14 al dimecres 16 de maig, celebrant-se simultàniament a varis països del món.
La temàtica del Pint of Science de dilluns a la cafeteria Un Sol Món està dedicada a la sostenibilitat i al medi ambient. Explorarem com hauria de ser l’educació per afavorir l’adveniment d’un món més sostenible, i gaudirem de l’experiència del Mas Roig II de Llagostera, a on ja s’estan aplicant des de fa molts anys, de forma pionera, aquests criteris d’autosuficiència i sostenibilitat.
Lloc: Cafeteria Un Sol Món
19:30
Perquè l’Educació per a la Sostenibilitat és l’Educació i com transformar el sistema, sobrevivint en el intent per Dra. Leslie Mahe Collazo Expósito.
La Sostenibilitat s’ha convertit en una constant de totes les agendes i les polítiques internacionals i una autentica preocupació/ocupació per a molts ciutadans arreu del món. Evidentment aquest fet es reflexa en l’univers educatiu. Quins son els conceptes i principals idees subjacents? Realment es pot transformar el sistema? Quin és el rol del sistema educatiu i dels ciutadans? Què podem fer i de quina manera? A aquestes i d’altres incògnites intentarem donar resposta.
Dra Leslie Mahe Collazo Expósito. Dra. en Educació per la Universitat de Girona (UdG). Posseeix el “Schumacher College Certificate in Ecoleadership and facilitation”.
Actualment és membre del Grup de Recerca d’Educació Científica i Ambiental (GRECA) de la Universitat de Girona i del Consell Assessor de la Càtedra de Responsabilitat Social Universitària de la UdG, on treballa com a professora d’innovació, canvi i millora del sistema, per a l’àrea de les ciències experimentals del màster de formació del professorat de secundària. Ha realitzat estades de formació i investigació en temes de Sostenibilitat i innovació docent en la “Universidad de San Paulo-CEU de Madrid” i en el Campus “Veolia Environnement Île-de-France”. Ha participat en diversos projectes d’investigació internacionals com, per exemple, “University Educators for Sustainable Development (UE4SD)”. És llicenciada en Biologia de la Universitat de l’Havana (Cuba) i màster en Educació en la diversitat per la UdG. En el camp de la gestió ambiental, ha treballat en diferents estratègies ambientals, per exemple l’Agenda Local 21. Va ser directora assistent i professora dels tallers de capacitació mediambiental per a educadors del Ministeri de Ciència, Tecnologia i Medi Ambient de Cuba (1999- 2002).
Grup de Recerca en Educació Científica i Ambiental (GRECA)
20:30
Ciència i tecnologia al Mas Roig per Dr. Francesc Sureda Alsina.
L’experiència científica i social del Mas Roig II ha vertebrat en els darrers anys un projecte integral, al voltant de la Font Solar Autònoma, un model d’energia sostenible en el marc d’una masia “evolutiva adaptativa”. Des del seu Centre d’Interpretació de la Sostenibilitat s’expliquen conceptes complexes de física i química, aprofitant objectes i activitats quotidianes molt senzilles però que la societat ha anat oblidant al veure’s tan immersa en la tecnologia.
La Sostenibilitat Global km. Zero. La societat actual en general, percep la ciència mitjançant la tecnologia i aquesta discapacita per veure els principis de física i química que hi ha darrere les nostres decisions tecnològiques i dels nostres actes més quotidians. Per això mitjançat la Ciència, al Centre d’Interpretació de la Sostenibilitat del Mas Roig de Llagostera, volem mostrar conceptes molt complexes, aprofitant coses quotidianes molt senzilles. Per poder prendre decisions científiques i tecnològiques coherents i correctes, amb criteris de Sostenibilitat.
Cal recordar que encara que l’energia no es crea ni es destrueix i només és transforma, en cada treball o transformació, de matèria o energia, sempre hi ha pèrdues, que reben el nom d’Entropia. Una mesura del desordre que explica perquè aquestes transformacions energètiques són processos irreversibles on mai hi podrem guanyar.
És doncs el fet que en cada transformació sempre hi perdem, el que va propiciar canviar en el seu dia el concepte de Creixement pel de Sostenibilitat. Amb el benentès que la Sostenibilitat com tot, també tindrà uns límits, que per cert, en l’actualitat no s’estan respectant.
El primer límit de la Sostenibilitat és també l´Entropia, i el Segon Principi de la Termodinàmica, que hem de tenir sempre present.
Perquè aquest fenomen de l’entropia no és exclusiu del món inanimat, sinó que és absolutament present en tots els fenómens vitals, per això també es coneix com a “fletxa del temps”, perquè va del present a futur i mai a viceversa.
I és que la vida és una de les màximes expressions del rendiment termodinàmic, i un exemple, d’això és la cadena tròfica, on una espècie, vegetal o animal s’alimenta d’unes altres, perquè cap espècie pot alimentar-se dels seus propis residus, necessiten que altres processin els seus detritus per aprofitar al màxim l’energia i els materials.
Aquí radica l´importància de la biodiversitat, per a la supervivència de tots els éssers vius, i també per impedir que una espècie determinada exploti el medi natural fins a esgotar tota l’energia i els materials del seu entorn, deixant només residus com estem fent a la nostra civilització.
Perquè això pot portar a “un nou medi”, és a dir a un “nou estat biofísic d´equilibri termodinàmic estable” només per a l´energia i els materials, però incompatible amb l’existència de l’espècie disgregadora. Que en el cas de la nostra civilització consisteix a posar definitiva i intel·ligentment urgent, mesures correctores, a l’actual malbaratament material i energètic.
Recordant que els recursos han de ser absolutament tots renovables,i si pot ser “in situ”. Ja que l’embornal també té límits i els abocadors plens, representen el segrest dels recursos en forma de deixalles.
Per aquest motiu el nostre Planeta, que és defineix com un Sistema obert per a l´Energia, perquè és un fluxe procedent del Sol, però tancat per a la Matèria, perquè sempre és la mateixa.
A dia d´avui ja comencen a escassejar materials i elements químics de la Taula Periòdica que són imprescindibles per a la nostra evolució tecnològica, segrestats als abocadors en forma de deixalles. Un altre motiu per lluitar eficaçment contra l’obsolescència programada i afavorir la durabilitat dels productes manufacturats, ja què com s’ha dit, en cada procés o transformació es perd material i energia. QUE NO ÉS RECUPERA MAI MÉS!! FINALMENT HEM DE CONSIDERAR DONCS LA PRODUCCIÓ DE RESIDUS COM UNA DISCAPACITAT TECNOLÒGICA.
I copiant de la Naturalesa -que no deixa residus- hem d’aconseguir que les deixalles esdevinguin el substrat d’un altre procés, TANCANT EL CICLE AMB L’ENERGIA QUE PROVINGUI DE LA NOSTRA ESTRELLA, ÉS A DIR DEL SOL!!
Dr. Francesc Sureda Alsina.
Metge, Universitat de Barcelona/Hospital Clínic, especialitat geriatria. Diplomat en Sanitat, Màster en Educació ambiental Càtedra Unesco, Màster en Educació científica UPF, Responsable del Centre d’Interpratació de la Sostenibilitat de Llagostera, President de l’Associació d’Amics del Mas Roig, membre d’Astrogirona.
Podeu trobar més informació sobre el festival al web de Pint of Science, així com els programes d’altres ciutats com Barcelona i Blanes, molt recomanables!
També us podeu apuntar a l’esdeveniment de Facebook.
Us hi esperem!!
Les activitats tindran lloc a la Cafeteria Un Sol Món de Girona.
Entrada gratuïta, consumicions a part. AFORAMENT MOLT LIMITAT.
Us hi esperem!!