Docufòrum “La Tomba Perduda de Jesús”

23/03/2018

El Docufòrum és una activitat bimensual que busca potenciar el debat sobre diversos temes que en principi són potencialment polèmics. Així, es visionarà un documental sobre alguna temàtica amb rerefons científic i cultural, no sempre relacionada amb l’astronomia, que pugui servir per reflexionar sobre molts diversos àmbits des de diferents punts de vista: els que es plantegen des del documental i els que, sobretot, plantegi el públic assistent.

Un cop vist l’audiovisual, es debatrà sobre el seu contingut i totes les opinions seran benvingudes. Tot seguit, el debat també pot continuar en un sopar opcional.

El següent docufòrum serà el proper divendres dia 23 de març, a les 20:00 al Centre Cultural Can Roig, C/ Lleó I, 2 de Llagostera.

Per reflexionar sobre la Setmana Santa d’una forma diferent, visionarem i debatrem sobre el documental “La Tomba perduda de Jesús”.

Hi ha un fet sobre el qual no es té cap dubte històric: Jesucrist sí que va existir, va ser crucificat i va morir enmig d’horribles patiments. Una altra cosa és la condició que li atribueixen de fill de Déu, cosa que ja entra en els límits de la fe religiosa i no permet cap sustentació racional. Creences hi ha moltes, totes respectables, i qualsevol d’elles podria ser propietària de la veritat. O cap, i en aquest cas totes estarien equivocades de bona fe en les seves construccions culturals mitològiques.

Tornant a allò terrenal, un altre aspecte que la ciència ja hauria desvetllat apunta al descobriment de la tomba de Jesús. Entorn d’aquest tema es va desencadenar una veritable tempesta mediàtica fa uns quants anys, arran d’un documental que va presentar Discovery Channel sobre una tomba familiar amb deu osseres trobada a Talpiot, un barri de Jerusalem.

El documental va ser produït per James Cameron i mostrava alguna cosa que ni el Vaticà pot desmentir: que en el desenvolupament de la construcció d’un conjunt d’habitatges familiars van ser trobades les restes òssies d’un grup de persones enterrades en sarcòfags, amb aquests noms gravats en cadascun ells:

* Yehshúah Bar Yoshef (Jesús, Fill de Josep)
* Yosha (Josep)
* Mariah (Maria)
* Mariamne i Marah (Mariane la “Mestra”)
* Yehudah Bar Yehshúah (Judes, Fill de Jesús)
* Matthiyah (Mateu)

El nom de Mariamne correspondria al de Maria Magdalena i el de Yehuda faria pensar que Jesucrist hauria tingut un fill, en acatament al mandat bíblic del “creixeu i multipliqueu-vos” que en aquella època practicaven els jueus. Els altres noms casen a la perfecció amb la família de Maria i Josep, on Mateu seria germà o cosí de Jesús.

Si ens donés per ‘excavar’ una mica més, arribaríem a un detall encara més sorprenent: el doctor Carney Matheson, del laboratori d’ADN antic de la Lakehead University d’Ontario, Canadà, va aconseguir extreure l’ADN mitocondrial que revela la línia materna, i va trobar que les tombes trobades eren estrictament familiars, amb l’excepció de Jesús i Maria Magdalena. Això vol dir que no eren germans, ni mare i fill, ni pare i filla. I suggereix llavors el que el sentit comú imposa: eren marit i muller.

La tomba va ser descoberta el 28 de març de 1980 i l’Autoritat Israeliana d’Antiguitats (AIA) va informar de la troballa en un document amb aquest insípid títol: “Catàleg de osseres jueves a les col·leccions de l’Estat d’Israel”. Algú de ment desperta el va llegir, i un equip de la BBC de Londres va fer un primer documental el 1996, al que li va seguir el de Discovery el 2007 titulat “La tomba perduda de Jesús”. El director del documental que ens ocupa va ser el periodista investigador Simcha Jacobovici, autor d’un llibre amb el mateix títol.

Discovery Channel va finançar el projecte, tot i que crida l’atenció que va realitzar una única emissió el 4 de març de 2007 i després va enterrar el tema en l’oblit, potser a causa del tsunami de protestes religioses que va provocar, i en part perquè això podia traduir-se en pèrdues significatives d’audiència! Caldria veure de totes maneres quin altre tipus de pressions es van exercir, ja que no deixa de ser sorprenent que una descoberta tan extraordinària i amb tant pes científic, hagi perdut tot l’interès per als mitjans de comunicació.

Però el documental de Cameron va caure en mans del professor i ministre metodista James Charlesworth, del Seminari Teològic de Princeton, expert en el Nou Testament i encara escèptic en principi, qui va reunir a Jerusalem entre el 13 i el 16 de gener de 2008 a un equip de 50 arqueòlegs experts en ADN, estadística, ceràmica i llengües antigues. En aquests quatre dies es va passar de dir “és impossible que sigui la tomba de la família de Jesús”, a dir “és molt possible que ho sigui”!

La discussió no és poca cosa, ja que està lligada a un dels pilars de la fe catòlica, com és la resurrecció de Crist, i en pla de menor conseqüència teològica també tracta la possibilitat que Jesús s’hagués casat i deixat descendència. Pensem només en la dimensió que això tindria: Maria Magdalena… mare d’un fill de Jesús? És el que sembla advertir la ciència.

Sigui com sigui, qualsevol avenç científic notable passaria per desenterrar la tomba, i això implicaria demolir la part del conjunt residencial que li van edificar a sobre. Mentrestant els jueus residents a Talpiot Hills no tenen dificultat en agafar el son, ja que la religió que professen els diu que el seu Messies no ha arribat. Però, què podria passar en el món catòlic occidental si fetes les comprovacions de rigor, resultés que aquesta tomba va contenir en efecte les restes de Jesús de Natzaret i la seva família?

Elemental, estimat Watson: que caldria començar a reescriure la Biblia.