16/05/2017
El festival Pint of Science té com a objectiu oferir xerrades interessants, divertides, importants, sobre les últimes investigacions científiques, en un format accessible al públic. I tot això en un bar! S’ofereix una plataforma que permet a la gent discutir la investigació amb les persones que la porten a terme.
Pint of Science és una organització sense ànim de lucre, dirigida per voluntaris, i que va ser creada per una comunitat d’investigadors de postgrau i postdoctorals l’any 2012. El festival se celebra anualment durant tres dies simultàniament en bars de tot el món.
El primer festival Pint of Science es va dur a terme l’any 2012 al Regne Unit. Fa dos anys va ser la primera vegada que es va realitzar a Espanya, i l’any passat va tenir lloc la primera edició a Girona, promoguda per AstroGirona. Enguany el festival tindrà lloc els vespres del dilluns 15 al dimecres 17 de maig, celebrant-se simultàniament a varis països del món.
La temàtica del Pint of Science de dimarts al Cafè Llibreria Context està dedicada a la història, tant la més remota, de com vam començar a ser nosaltres, fins a reviure part de la II Guerra Mundial amb una demostració d’una màquina ENIGMA original.
Lloc: Cafè-Llibreria Context
19:30
ALAN TURING Y LA MÁQUINA ENIGMA per Òscar Font
Ens aproximarem a la vida d’aquest gran matemàtic, fent un paral·lelisme amb el desenvolupament de la màquina ENIGMA (II Guerra Mundial), que precisament Turing va contribuir a desxifrar. Aquesta conferència compta amb la demostració del funcionament d’una màquina ENIGMA original, propietat del conferenciant.
Òscar Font
Músic de jazz a LA LOCOMOTORA NEGRA. Dissenyador gràfic especialitzat en falsificació documental històrica. Apassionat per la criptografia.
http://escolaicriptografia.weebly.com
20:30
APRENENTATGE SOCIAL I INTEL·LIGÈNCIA EN NENS I XIMPANZÈS: Una mirada als orígens de la conducta cultural per David Riba
La capacitat d’aprendre a través de l’experiència dels altres es avantatjós perquè permet donar respostes flexibles a desafiaments nous, ja sigui en un medi físic o social. Aquest tipus d’aprenentatge, altrament anomenat social, es el nucli de la conducta cultural i resulta clau per entendre l’èxit adaptatiu i la diversitat tecnològica i social de l’espècie humana, en els darrers 2,5 milions d’anys. No obstant, hi ha gran desconeixement sobre les seves arrels evolutives. Per això, molts científics procedents del camp de la ciència cognitiva es plantegen si es tracta d’un tret exclusiu humà o, per contra, es quelcom compartit amb els grans simis. En aquesta xerrada farem un repàs general a aquesta qüestió a través de les recerques de tipus experimental i comparat que la Fundació Mona i l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) han dut a terme al voltant de les capacitats cognitives i d’aprenentatge en nens i ximpanzés.
David Riba
Doctor en Quaternari i evolució humana per la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona) i Llicenciat en Antropologia per la Universitat de Barcelona. Ha dut a terme la seva recerca doctoral sobre les capacitats cognitives i d’aprenentatge social d’un grup de ximpanzés allotjats en el centre de recuperació de primats Fundació Mona. Actualment es professor Associat del departament de biociències de la Facultat de Ciència i Tecnologia de la Universitat de Vic (UVIC), on imparteix la matèria Antropologia biològica. Així mateix es professor col•laborador del màster en primatologia de la Fundació U.D.G (Universitat de Girona) i la Fundació Mona. Les seves línies de recerca es centren en la cognició i la conducta cultural i social, des de una perspectiva comparada i evolutiva. Igualment, col•labora en diversos projectes relacionats amb l’arqueologia prehistòrica i l’evolució conductual humana durant el Pleistocè.
https://aprendizajesocial.blog/
Podeu trobar més informació sobre el festival al web de Pint of Science, així com els programes d’altres ciutats com Barcelona i Blanes, molt recomanables!
També us podeu apuntar a l’esdeveniment de Facebook.
Us hi esperem!!
Les activitats tindran lloc a la Cafeteria Un Sol Món de Girona.
Entrada gratuïta, consumicions a part. AFORAMENT MOLT LIMITAT.
Us hi esperem!!