11/02/2017
El petit cometa 45P / Honda-Mrkos-Pajdusakova (45P, per abreujar) s’està acostant a la Terra. En el seu màxim acostament de l’11 de febrer, el cometa estarà a només a 0,084 U.A. de distància del nostre planeta, visible amb binoculars i petits telescopis.
Michael Jäger de Stixendorf, Àustria, va fer aquesta foto el 31 de desembre de 2016, quan el cometa va arribar al seu punt més proper al Sol. Des de llavors el nucli gelat del 45P ha estat escalfat per la radiació solar, fent que es generin dolls de gas a l’atmosfera verda del cometa. Per què és verda? A causa que la vaporització del nucli del cometa emet carboni diatòmic, C2, un gas que s’il·lumina en verd en el buit de l’espai.
Segons el Minor Planet Center, aquest és el vuitè pas més proper a la Terra de qualsevol astre en l’era moderna (des de ~ 1950, quan la tecnologia moderna va començar a ser utilitzada per estudiar els cometes). Només estarà 31 vegades més lluny de la Terra que la Lluna. Curiosament, el 45P va fer un apropament encara més important en la seva òrbita anterior (23 distàncies lunars), de manera que també està a la llista dels apropaments en el número 5.
La proximitat a la Terra fa que el cometa brilli força malgrat la seva petita grandària. En principi el cometa hauria d’estar proper a la seva visibilitat a ull nu des d’indrets foscos (6a magnitud) quan emergeix al cel abans de l’alba durant aquest cap de setmana. El millor moment per buscar-lo és durant les hores de foscor abans de l’alba del 9, 10, 11 i 12 de febrer. El cometa es trobarà cap a la constel·lació d’Hèrcules a l’horitzó est.
Haurem d’estar atents, doncs en les darreres hores sembla que el cometa és 3 vegades menys brillant que el que estava previst, doncs sembla que ha perdut bona part de la seva cua, tal i com mostra aquesta fotografia de Bill Williams del 7 de febrer.