14/11/2016
Segur que ja ho heu vist per la televisió o per les xarxes socials però sí, el dia 14 de novembre podrem gaudir d’una “superlluna”. Amb aquest terme s’anomena popularment el moment en què la Lluna està més a prop de la Terra dins la seva òrbita (perigeu), coincidint amb la Lluna plena. Aquesta coincidència fa que la Lluna pugui arribar a veure’s un 14% més gran i un 30% més brillant.
Com que l’òrbita de la Lluna és el·líptica, quan el nostre satèl·lit es troba al punt més proper de l’el·lipse (perigeu) pot estar uns 50.000 km més a prop de nosaltres que en el seu punt més allunyat (apogeu).
La Lluna plena d’aquest mes, no tan sols serà la que ocorri en un punt més proper a la Terra del 2016, sinó també de tot el segle XXI. La següent Lluna plena “tan a prop” de la Terra no tindrà lloc fins el 25 de novembre del 2034.
Però, realment la veurem més gran?
Com hem dit, aquesta superlluna podrà arribar a ser un 14% més gran que altres llunes plenes. De tota manera, no és tan fàcil veure la diferència ja que no tenim punts de referència al cel per usar com a escala o comparar-la amb altres llunes plenes. Per altra banda, sempre és més impactant veure la superlluna (o qualsevol Lluna plena) quan està baixa sobre l’horitzó, ja que quan el disc lunar està prop d’arbres, edificis o altres objectes ens pot semblar molt més gran. Aquest efecte té lloc per una il·lusió òptica, però això no ens ha de robar aquest moment màgic o digne de fotografiar.
Us convidem a tots a treure la càmera i a sortir al carrer a gaudir d’aquesta superlluna. Per facilitar l’observació o fer-ne una experiència més completa, AstroGirona obrirà al públic el seu observatori al centre de Llagostera, l’Observatori Can Roig, de 19:30 a 21:30.