23/05/2016
El festival Pint of Science té com a objectiu oferir xerrades interessants, divertides, importants, sobre les últimes investigacions científiques, en un format accessible al públic. I tot això en un bar! S’ofereix una plataforma que permet a la gent discutir la investigació amb les persones que la porten a terme.
Pint of Science és una organització sense ànim de lucre, dirigida per voluntaris, i que va ser creada per una comunitat d’investigadors de postgrau i postdoctorals l’any 2012. El festival se celebra anualment durant tres dies simultàniament en bars de tot el món.
El primer festival Pint of Science es va dur a terme l’any 2012 al Regne Unit. L’any passat va ser la primera vegada que es va realitzar a Espanya. Enguany el festival tindrà lloc les nits del dilluns 23 de maig al dimecres 25 de maig. Se celebrarà simultàniament en varis països del món i en més de vint ciutats d’Espanya, entre elles Girona per primera vegada, promogut per AstroGirona.
La temàtica del Pint of Science de dilluns 23 ens submergirà en l’evolució humana:
Lloc: Context Llibreria-cafè
19:30
TECNOLOGIA PREHISTÒRICA per Antoni Palomo Pérez
L’estudi de la tecnologia prehistòrica és una font enorme d’informació sobre les pràctiques socials I econòmiques dels grups de la prehistòria. La manca de documentació escrita atorga als artefactes lítics, ossis…un paper primordial per a fer interpretacions de les formes de vida del passat.
La xerrada expressarà d’una forma pràctica i experimental diferents mètodes de treball de la pedra per a confeccionar instruments en pedra emprant tècniques prehistòriques.
Antoni Palomo Pérez
Universitat Autònoma de Barcelona, Arqueolític
http://www.arqueolitic.com/
http://www.uab.cat/
21:00
SÓC UN SIMI I TU TAMBÉ per Miquel Llorente
L’ésser humà inicia la seva història evolutiva fa uns 65 milions d’anys amb l’aparició dels primers primats. Des d’aleshores, totes les espècies de l’ordre han compartit característiques biològiques, morfològiques i etològiques fins als nostres dies. Els primats són un ordre format actualment per 488 espècies (quasi 700 taxons) distribuits pel Neotròpic, Àfrica, Àsia i Madagascar.
Durant la trobada revisarem algunes de les característiques principals que compartim amb tots els primats ―inclosos els humans i especialment amb els simis― a nivel morfològic, sensorial, cognitiu i social. Els humans som una espècie recent de «simi» sorgida fa uns 180-200.000 anys al continent africà. Però, què ens fa humans? Existeix algún tret o característiqca que ens defineixi com a espècie i que ens separi de la resta de primats? Hi ha alguna forma singular d’esdevenir humans? O, potser és recomanable mirar cap endarrera i tenir en compte la nostra història evolutiva per tal de poder ser coherents des d’un punt de vista biològic i com a espècie amb el nostre llegat evolutiu? La primatologia, l’etologia i la psicologia comparada poden ajudar-nos a trobar la resposta a aquestes qüestions. Al cap i a la fi intentarem reflexionar sobre si possiblement hi hagi unes petites grans diferències que ens facin humans.
Miquel Llorente Espino
Unitat de Recerca i Etologia, Fundació Mona; i també a Institut de Recerca i Estudis en Primatologia – IPRIM
http://www.primatologia.net
http://www.fundaciomona.org
http://www.institutprimatologia.com
L’activitat tindrà lloc al Context Llibreria-cafè. Entrada gratuïta, consumicions a part. AFORAMENT MOLT LIMITAT.
Podeu trobar més informació sobre el festival al web de Pint of Science, així com els programes d’altres ciutats com Barcelona, molt recomanable!
També us podeu apuntar a l’esdeveniment de Facebook.
Us hi esperem!!