13/02/2016
T’has preguntat mai de què fa olor la Lluna? O quin gust té? T’agradaria sentir-te astronauta per un dia? Vine a fer realitat els teus somnis amb nosaltres! En aquesta activitat per a tots els públics t’ensenyarem la Lluna com no s’havia fet mai abans.
Efectivament, des d’Astrogirona posarem la Lluna al teu abast d’una forma original i transversal.
El fil conductor de l’activitat serà una xerrada multimèdia sobre la nostra germana còsmica, on podrem aprendre algunes curiositats sobre la Lluna, fotografiar-nos com si estiguéssim a la seva superfície, olorar-la, veure com es formen els seus cràters en un fantàstic i comestible taller d’impactes de meteorits i, fins i tot, observar un fragment de la Lluna al microscopi i tocar-la!
També presentarem, amb una magnífica interpretació en directe, alguns temes musicals composats directament a partir de l’autèntica música de la Lluna!
Sí, sí, hem après a fer sonar la Lluna!
I també, evidentment, podrem observar la Lluna amb els telescopis de l’Observatori Can Roig.
I per acabar-ho de celebrar com cal, podrem fer un tast de cervesa artesana elaborada seguint principis biodinàmics i lunars.
No t’ho perdis, mai hauràs tingut la Lluna tan a prop!
L’entrada a l’activitat és lliure i tindrà lloc a la Sala Gran del Centre Cultural Can Roig-Biblioteca Julià Cutiller, C/ Lleó I, 2 de Llagostera, el dia 13 de febrer a les 19.30 hores.
PROGRAMA D’ACTIVITATS:
De què fa olor la Lluna? Aquesta experiència multisensorial total començarà amb la xerrada “De què fa olor la Lluna?”, a càrrec de Rafael Balaguer, president d’Astrogirona. En aquest xerrada introductòria a Selene descobrirem els aspectes més curiosos i desconeguts de la Lluna i podrem fins i tot olorar-la i escoltar directament com sona!
Interpretació en directe de la música de Selene, per Xavier de Palau, Astrobanyoles. Aquesta presentació serà una continuació natural de l’anterior, gràcies al talent del músic i informàtic Xavier de Palau, que ha desenvolupat un software que permet traduir a música els sons captats amb les tècniques de la radioastronomia i l’espectroscòpia. Així, podràs gaudir de la música generada a partir de la llum de la Lluna i comprovar, en un miniconcert sorprenent en directe, que l’Univers i la Lluna no estan en silenci…
Formació de cràters lunars, a càrrec de Jordi Arnella, Astrogirona. Recreació dels cràters de la Lluna a partir de l’impacte de “meteorits” sobre una superfície de farina i cacau en pols. Podràs fer els teus propis cràters amb diferents variables d’alçada i velocitat. Podrem observar com, després del xoc, es formen les parets laterals, de vegades el pic central i, fins i tot, els radis de material ejectat.
Photocall astronàutic. Podràs sentir-te com un autèntic astronauta passant a la història de l’astronomia i la ciència participant en el nostre “Photocall Astronàutic”.
Observació al microscopi d’un fragment lunar. Podràs veure ben d’aprop la Lluna i, tot just abans de pujar a la cúpula per observar la Lluna amb un telescopi, li podràs fer un cop d’ull amb un microscopi. Observaràs una petita part de la Lluna que va arribar a la Terra en forma de meteorit i que va caure a Àfrica.
Projecció de diapositives vintage. Durant tota l’activitat ens acompanyarà una col·lecció de diapositives dels anys 1969-1972, sobre les missions Apollo. Un dels projectors de diapositives és de l’any 1950!
Tast de cervesa artesana. Per aquesta activitat tan especial, el prestigiós i multipremiat mestre cerveser Pepe Cubillo, de la Casa Rural Cervesera Les Canyes, ens presentarà en exclusiva la seva nova cervesa “Dark side of the Moon”, elaborada expressament per a compartir-la amb nosaltres. Es tracta d’una extraordinària cervesa negra, stout, que ha estat cuinada segons els principis biodinàmics a partir de la Lluna plena del mes de desembre de 2015 per així estar al seu punt òptim avui!
Observació amb telescopi de la Lluna. I abans de marxar cap a casa, no us perdeu l’oportunitat d’observar la Lluna amb els nostres telescopis des de la cúpula de l’Observatori Can Roig!
Aquesta activitat a la Biblioteca Julià Cutiller també s’enmarca en el Menú de Lletres de les Biblioteques Gironines, que enguany té com a eix central la ciència.
No t’ho perdis i acompanya’ns, mai hauràs tingut la Lluna tant a tocar com ara!
Pots apuntar-te a aquest esdeveniment a Facebook.
No saps en està el Centre Cultural Can Roig? Consulta aquest mapa!