Festa de l’Astronomia a Banyoles

13/06/2015

FESTA DE L’ASTRONOMIA A BANYOLES.
Dissabte 13 de juny 2015.

PROGRAMA:

11 a 13h. Observació solar amb telescopi. A la plaça dels Estudis / Plaça dels Servites.

10:30 a 13:30. El planetari blau, inflable per a nens i no tan nens. El planetari és una cúpula, un iglú, que s’infla molt ràpidament, amb unes dimensions de sis per sis metres de base i una alçada de tres metres i mig. Dins pot acomodar un grup d’entre 20/30 persones. Un cop allà s’aconsegueix quedar completament a les fosques i gràcies a un projector Gotto, es pot veure tot el cel observable des de la Terra, la Lluna, els planetes. Al mateix temps es poden projectar sobre les estrelles les constel·lacions. L’altra eina útil del planetari, és un petit motor que simula la rotació de la Terra, la qual cosa permet comprendre perfectament el moviment uniforme del cel al llarg d’una nit o d’un any. (NOTA: aquesta activitat es repetirà el diumenge dia 14 d’10:30 a 13:30)

17h. Teatre «El judici a Galileu», representació teatral del text real del judici efectuat a en Galileu pel Tribunal de la Inquisició. L’octubre de 1632, el Sant Ofici (la Santa Inquisició Romana) va requerir la presència de Galileu a Roma. Galileu vivia a Florència, però estava malalt i massa feble per viatjar. Tenia 69 anys. Va emprendre el viatge uns mesos desprès, el 30 de gener de 1633 i va arribar a Roma el 13 de febrer. Desprès de quatre compareixences davant del Tribunal, finalment el 22 de juny de 1633, té lloc a l’església del convent dominicà de Santa Maria sobre Minerva la lectura de la sentència i la signatura de l’escrit d’abjuració. A l’acte van ser invitats 13 inquisidors, però tres no van voler anar-hi. A Galileu el van vestir amb l’hàbit blanc de penitent.

Personatges: Narrador (o veu en off)
Reverend Vincens Manculano (Comissari)
Monsenyor Carlo Sinceri (Procurador fiscal)
Secretari
Assistent
Galileo Galilei
8 cardenals inquisidors

18h. Monòlegs de Ciència. The Big Van Theory. Monòlegs científics amb intenció divulgativa, on es denota que barrejar ciència i humor es pot convertir en un bon aliatge.

19h. Tardes de Ciència, a càrrec de Xavier Luri, Professor del Departament d’Astronomia i
Meteorologia de la UB, sobre «El mètode científic aplicat a la vida diària».

Organitza: ASTROBANYOLES. Agrupació d’astronomia i ciència del Pla de l’Estany.
www.astrobanyoles.org