06/06/2012
ACTUALITZACIÓ, RECULL DE PREMSA:
Televisió de Girona, 29-05-2012
Agència Catalana de Notícies, 06-06-2012
Galeria d’imatges, 06-06-2012
Diari de Girona, 06-06-2012
El proper dia 6 de juny serà sens dubte un nou Dia D. En aquesta ocasió però l’efemèride serà infinitament més amable. Amb total seguretat sí que serà una data per a la història de l’Astronomia doncs, o la ciència avança que és una barbaritat, o si ens perdem aquest trànsit de Venus no podrem tornar a gaudir-ne de cap altre mai més. Bé, a part d’aquest del 6 de juny de 2012, el més proper serà l’11 de desembre de 2117!
Un trànsit de Venus és el pas de Venus per davant del Sol, vist des de la Terra. Es produeix quan el Sol, Venus i la Terra es troben alineats i és un fenomen molt poc freqüent. De fet, el trànsit només es produeix quatre vegades cada 243 anys, seguint un patró digne d’una carambola còsmica perfecte. El pas de Venus per davant del Sol es produeix per parelles separades per 8 anys de distància (2004-2012), però entre aquestes parelles de 8 anys passen més de 100 anys sense trànsits (cicles de 105,5 i 121,5 anys). Ja veieu que efectivament és ara o mai!
Observar Venus desplaçar-se per davant del Sol és un espectacle únic per moltes raons. Venus és molt similar a la Terra en diàmetre i observar-lo sobre el Sol ens ajuda a entendre com en som d’insignificants en veure com de petita és la Terra comparada amb el Sol. També, gràcies a aquests fenòmens s’ha pogut avançar molt en el càlcul precís de distàncies en el sistema solar, dades físiques del planetes que l’integren i fins i tot afinar molt el valor de la velocitat de la llum. Tot seguit teniu la simulació del què podrem contemplar des del nord-est de Catalunya.
I per al dia 6 de juny el gironins estem de sort, doncs la Costa Brava serà un dels pocs indrets de la Península Ibèrica des d’on poder observar el trànsit, que en aquesta ocasió afavoreix l’hemisferi oriental de la Terra.
Malgrat tot, ens haurem d’afanyar i matinar força, doncs el trànsit només serà visible en la seva fase final, tot just quan el Sol surti sobre el mar. Així que si els núvols ens són favorables podrem gaudir del tercer i quart contacte, quan Venus abandonarà el disc solar. I podrem gaudir del fantàstic efecte de la gota negra, molt espectacular!
Per a poder observar el trànsit amb total seguretat (no es pot observar MAI el Sol sense filtres astronòmics específics que ens bloquegin totalment el diàmetre dels nostres instruments d’observació!!!), l’Agrupació Astronòmica de Girona desplegarà el seu camp d’observació amb diversos telescopis a Platja d’Aro, podeu veure un mapa a continuació. La nostra base d’operacions estarà situada a la mateixa platja, al sud de la desembocadura del riu Ridaura, a tocar de l’entrada del Club Nàutic. Serà una activitat totalment gratuïta i oberta a tothom.
El Sol sortirà a les 06:13 del matí, i el tercer contacte serà cap a les 06:38. El quart contacte i el final del trànsit serà cap a les 06:55. Així que fins i tot ens podeu acompanyar abans d’anar a la feina! L’oportunitat és única i val la pena matinar una mica. T’ho perdràs?
Podeu calcular la visibilitat del fenòmen des de la vostra ubicació fent servir el programa The Photographer’s Ephemeris, gratuït. La única opció per observar el trànsit és buscar un lloc on l’horitzó est a la sortida del Sol estigui totalment lliure d’obstacles, la platja!
Així que ja ho sabeu: 6 de juny de 2012, Dia D, Hora H, Trànsit de Venus. La darrera oportunitat com deia Dante Alighieri “d’anar amb Venus darrera el Sol per aquest mar sense gent…
Comentaris
Dc, 06/06/2012 – 15:37 — francesc
Seguiment excel·lent del trànsit de Venus
A part de l’expedició de l’Agrupació a Platja d’Aro, una altra part ens hem desplaçat fins a la platja de Pals, on a priori les condicions d’observació havien de ser excel·lents, amb el risc de la meteorologia. Aquesta finalment ens ha respectat i hem pogut veure tot el trànsit sencer, exceptuant els primers 3-4 minuts.
Al final hem sigut uns 30 amb diversos telescopis i visitant no només de les contrades gironines sinó també de Barcelona, Sabadell o fins i tot Viscaia que han vingut expressament per a poder contemplar l’últim trànsit fins el 2117.
Us deixo algunes de les fotos a mesura que s’habiliti la possibilitat de penjar-les a la web, algunes fins i tot ja han sortit en diversos medis de comunicació com TV3 o el diari ARA.
Zona d’observació, amb els telescopis a punt. Foto: Kilian Rico
Primera imatge del trànsit per sobre els núvols; a dalt a la dreta del disc solar, Venus. Foto: Marc Heras
Moment àlgid del trànsit. Foto amb telescopi C8 amb làmina Baader i Canon EOS 500D
Trànsit i ocell, casualitats de la vida! Teleobjectiu Zeiss 300mm i Canon EOS 400D. Foto: Francesc Pruneda
Dc, 06/06/2012 – 11:30 — Rafa
Venus i núvols!!!
Hola a tothom!
Bé, doncs ja està, una nova efemèride passada pel filtre, i no pas pel solar, que també, si no pel filtre dels núvols! Unes 50 persones ens hem aplegat al camp d’observació que l’Agrupació Astronòmica ha instal•lat des de les 5 d’aquest matí a Platja d’Aro, amb una quinzena de telescopis i més càmeres a punt per capturar el pas del fugisser Venus per davant del Sol.
Però una tempesta intensa sobre el mar ja feia presagiar el pitjor desenllaç i per uns moments hem temut que no podríem observar res d’aquest trànsit. Finalment però, hem tingut una mica de sort i el trànsit s’ha deixat observar i fotografiar, ben a corre cuita, això sí!
Al web teniu algunes de les imatges, en Josep Maria Petit, amb el telescopi i la càmera sempre a punt, ha immortalitzat l’esdeveniment!
Moltes gràcies a tots els que heu participat en l’activitat i l’heu fet possible amb el vostre material, dedicació i perseverança, sou fantàstics!!!
Una molt forta abraçada!