10/09/2011
ACTUALITZACIÓ: GALERIA D’IMATGES CONSTRUCCIÓ
ACTUALITZACIÓ: GALERIA D’IMATGES INAUGURACIÓ
El Poll, 10-09-2011
Diari de Girona, 11-09-2011
El Punt Avui, 11-09-2011
El Punt Avui, 14-09-2011
El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, acompanyat del director general de Promoció i Cooperació Cultural, Jordi Cabré i Trias, inaugurà el dia 10 de setembre la nova seu de la biblioteca Julià Cutiller de Llagostera.
La biblioteca acull també la seu de l’Agrupació Astronòmica de Girona www.astrogirona.com , que també va presentar en societat l’observatori astronòmic del que disposa el Centre Cultural Can Roig, ubicat al carrer Lleó I, número 2, de Llagostera.
Mapa de situació a: http://g.co/maps/jhkf
Comentaris
Dg, 11/09/2011 – 23:06 — Rafa
INAUGURACIÓ OFICIAL DEL CENTRE CULTURAL CAN ROIG DE LLAGOSTERA
Al mes d’abril de 2002 la Junta de l’Agrupació Astronòmica de Girona va decidir proposar a l’Ajuntament de Llagostera la construcció d’un observatori astronòmic al municipi. Com a promotor inicial del projecte la meva idea original va sorgir quan es va començar a construir el nou IES a Llagostera i la primera intenció era ubicar l’observatori en aquest nou centre, precisament per fer-lo accessible als joves i operatiu al màxim. Però en les converses posteriors amb l’Ajuntament finalment es va acordar que l’observatori es podria ubicar al nou centre cultural que l’Ajuntament tenia projectat construir ja que així el control de l’observatori sempre seria directament municipal i per part de l’AAGi; en canvi a l’IES hauria estat gestionat pel departament d’Educació de la Generalitat.
A més, com que la normativa vigent obligava a construir una nova biblioteca a Llagostera atès el seu increment de població i que per fer aquesta biblioteca s’havia de construir un edifici nou, just al costat del CEIP Lacustària, la solució de consens i més pràctica per a ubicar l’observatori era afegir-lo al projecte de biblioteca. Com que l’Ajuntament volia edificar la nova biblioteca i altres equipaments destinats a usos culturals en un edifici de nova construcció al costat del col•legi, dotar aquest edifici d’un observatori astronòmic va ser doncs, una qüestió d’oportunitat, i no de prioritat sinó de coincidència d’inquietuds. L’observatori seria una peça més d’un centre cultural pioner a la província de Girona i m’atreveixo a dir que a Catalunya.
Un cop aconseguit l’acord amb l’Ajuntament, llavors format per Entesa per Llagostera (Iniciativa-PSC-ERC), el Sr. Eduard Sabater i Guisset, soci de l’Agrupació i propietari d’un telescopi Celestron C14, va cedir el telescopi i tots els seus accessoris a l’AAGi el 19 de març de 2003, per tal que l’instrument s’ubiqui definitivament a Llagostera. Així, l’Agrupació aportaria al projecte de l’observatori el telescopi C14, tots els accessoris necessaris per a la seva funcionalitat màxima ja que aquest telescopi estarà completament robotitzat, ordinadors de gestió i d’operació de l’instrument i, evidentment, el personal autoritzat i qualificat per utilitzar-lo. L’Ajuntament hauria d’assumir les despeses d’habilitar un espai al futur centre cultural com a observatori.
Aquesta infraestructura resultarà una eina molt potent tant en l’educació dels alumnes de l’IES i dels col•legis de Llagostera, com per als alumnes de la UDG i estudiants de tota la província. Així, varis professos de la UDG ja han manifestat el seu entusiasme en la nostra idea i estan oberts a col•laborar amb l’observatori de manera incondicional.
D’altra banda el retorn científic és inqüestionable. Amb aquest observatori es pot participar en programes de recerca astronòmica internacional, especialment en el camp del seguiment d’asteroides propers a la Terra i potencialment perillosos, seguiment solar, i recerca de supernoves, entre d’altres. La seva ubicació al centre del nucli urbà que a priori podria semblar no massa adient atesa la contaminació lumínica, queda compensada per la qualitat de l’enllumenat públic de Llagostera en termes d’eficiència energètica i de l’esmentada contaminació, ja que l’enllumenat utilitza làmpades de vapor de sodi de baixa pressió, idònies per mantenir el cel fosc.
A més, al estar situada la cúpula a la part més alta del poble, el telescopi quedarà per sobre de les fonts de llum, que de tota manera podrem apagar a voluntat quan els telescopis estiguin operatius. I, el més important, al estar al centre del poble serà molt versàtil i totalment accessible als ciutadans de Llagostera de manera còmoda. Aquest punt és bàsic per a nosaltres ja que volem dedicar-nos especialment a la divulgació, no tant sols de l’Astronomia, sinó de la ciència en general i obrir l’observatori als ciutadans de Llagostera, de totes les edats i amb les seves diverses inquietuds culturals.
Volem convertir la biblioteca de Llagostera en un centre divulgador de la ciència i la cultura. A la nostra Entitat disposem de físics, químics, matemàtics, neuròlegs, geògrafs, lingüistes, el que ens facilita la possibilitat de col•laborar amb els centres educatius del poble en l’àmbit dels projectes educatius d’entorn, etc. Així, actualment ja estem ultimant una proposta global per a dotar d’activitats científiques i culturals diverses el futur centre cultural de Llagostera. Col•laboraran amb nosaltres en aquestes tasques institucions de reconegut prestigi internacional, com la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, el Parc Científic de Barcelona i HOMINID-Grup d’Orígens Humans (UB), entre altres Entitats.
També cal destacar que l’observatori serà, sens dubte, un valor afegit per al poble ja que és, per definició, una eina de prestigi i d’excel•lència cultural que estarà a l’abast de tots els ciutadans, comportant un enriquiment de la societat en tots els seus àmbits i donant a conèixer Llagostera i l’Agrupació a nivell científic nacional i internacionalment.
Per tal d’assolir aquests objectius ja al desembre de 2003 es va ratificar en ple municipal el conveni de col•laboració entre l’Ajuntament de Llagostera i l’AAGi, on es recullen les directrius generals d’aquesta proposta, al nostre parer, agosarada, innovadora i, sobretot, pionera, seriosa i professional.
Un cop superats els problemes arquitectònics i adaptat l’edifici a les necessitats específiques de la instal•lació de la cúpula, i un cop enllestides les obres i inaugurat l’edifici, ara ja estem a punt de començar a viure aquest somni amb tots vosaltres!
Val a dir que en 10 anys la tecnologia ha evolucionant espectacularment i l’Astronomia especialment. Finalment, i per tal d’actualitzar les capacitats tècniques de l’observatori, hem optat per instal•lar-hi altres telescopis en lloc del Celestron C14.
El dia 10 de setembre de 2011 hem inaugurat oficialment la seu de l’Agrupació Astronòmica de Girona amb la següent configuració òptica: un telescopi Takahashi Mewlon de 8”, un telescopi William Optics FLT98 i un telescopi solar Coronado PST Ca-K. Tot estarà operat de manera remota via Internet i l’observació serà directament digital mitjançant càmeres CCD. Tot instal•lat sobre una muntura Losmandy G-42 sota una fantàstica cúpula Sirius de 3,50 metres de diàmetre. Un observatori del segle XXI!
Bona part d’aquest material d’observació ha estat cedit pels socis i companys de l’Agrupació. Així, el Sr. Josep Maria Petit i Prats ha cedit el Takahashi Mewlon i la muntura, i Rafael Balaguer i Rosa ha cedit el telescopi solar Coronado. Aquesta és la configuració inicial, que serà ampliada i millorada en el futur. Però, com en tots els aspectes de la vida, segurament el material no és en cap cas el més important. El més important és l’esforç conjunt i la inversió en temps i la il•lusió que tots heu posat per tal d’assolir aquesta fita.
De manera que voldria acabar agraint a tots els membres de l’Agrupació Astronòmica de Girona la seva dedicació i confiança durant aquests anys, així com demanar-vos el vostre suport en la nova etapa que tot just iniciem avui. Una nova etapa amb reptes importants i amb un futur brillant.
L’agraïment és especial per al Sr. Josep Maria Petit i Prats que, en un acte de generositat sincera, ha permès equipar els dos observatoris de l’Agrupació Astronòmica de Girona amb el seu material. Josep Maria, moltes gràcies mestre!!! També, el meu més sincer agraïment per tots els que, d’una manera o una altra, han col•laborat i treballat per tal que aquest projecte sigui avui una realitat, però molt especialment als que heu robat temps a les vostres famílies, lleure, a la vostra vida en definitiva, sobretot en aquests darrers dies quan hem hagut de posar-hi el coll, en benefici d’aquesta la nostra passió comuna: l’Astronomia.
Que en gaudiu i que també estimeu el Centre Cultural Can Roig!, és per a tots vosaltres i per a les generacions futures i hem d’estar orgullosos d’haver estat nosaltres els que l’hem construït!
MÉS INFORMACIÓ I IMATGES ON LINE A:
http://nutahn.notlong.com
També trobareu més imatges a Facebook:
Construcció del Centre Cultural:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2384482780141.2143052.149289063…
Inauguració oficial del Centre Cultural:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2383782522635.2143022.149289063…