És tímida Selene? (observació pública de l’eclipsi de Lluna a la platja de Tossa de Mar)

15/06/2011

[ACTUALITZACIÓ: FOTOS!] “I Marduk va mirar el cel encès pel Sol i la Terra que trepitjava i va pensar que aquell seria un bon indret perquè els seus hi prosperessin i Marduk, en la seva saviesa i bondat, va dotar la Terra de Vida i a la Vida d’Intel•ligència. I, en efecte, els seus fills van prosperar i van créixer en nombre i van esdevenir Homes, i Marduk, en la seva generositat, va disposar que aparegués la Lluna i li va confiar la Nit, i la va fer la seva criatura de la foscor per sempre, per tal de mesurar el temps en dies i nits, i les nits i els dies en mesos i els mesos en anys, per tal que els Homes lloessin Marduk i no perdre el compte dels dies de llur Existència i recordar així eternament llur Naixement”.

Aquest és l’origen de la Lluna (i de passada del calendari) segons les llegendes assiri-babilòniques del segle VII a.C., llegendes que relaten la creació del Món d’una manera més o menys romàntica. El cert és, però, que l’origen de Selene, la nostra companya còsmica, va ser molt més caòtic i producte d’un dels cataclismes més greus que ha patit mai la nostra Terra.

Fa 4417 milions d’anys, quan la Terra era verge i jove, el nostre món va rebre l’impacte de grans objectes de mida planetària, residus del naixement del Sistema Solar, antics navegants com gegantines naus a la deriva, i com a conseqüència de les col•lisions gran quantitat de material terrestre i meteòric va ser expulsat i va quedar en òrbita al voltant de la Terra. Més tard, aquestes restes van xocar entre si infinitament i s’anaren fonent i amalgamant, i després, un cop refredades i extingida la calor dels xocs terribles, la Lluna pròpiament dita va rebre per primera vegada la llum del Sol. La gravetat terrestre la va col•locar a una distància mitjana de nosaltres de 352.000 km i des de llavors la seva presència acompanya les nostres nits i ens alleuja de la foscor del Temps.

Excepte quan en algunes nits de Lluna plena potser Selene es torna tímida als nostres ulls, curiosos, i mitjançant una gran carambola còsmica, la Lluna s’eclipsa.

Eclipsis de Lluna

Un eclipsi de Lluna es produeix quan la Lluna plena passa per la línia imaginària que uneix els centres del Sol i de la Terra i entra en el con d’ombra projectat per la Terra il•luminada pel Sol (S). La Terra projecta en l’espai un con de foscor total (ombra, U), envoltat d’una zona de foscor parcial (penombra, P) i, en conseqüència, poden donar-se tres tipus d’eclipsi: (1) eclipsi penombral, quan la Lluna entra en la zona de penombra; (2) eclipsi total, quan la Lluna entra totalment en la zona d’ombra; i (3) eclipsi parcial, quan la Lluna entra parcialment en l’ombra i la resta de Selene en la penombra.

Com podeu veure en el gràfic, el punt X determina el vèrtex del con d’ombra de foscor total i la Lluna queda més lluny. És per això que durant l’eclipsi la Lluna no queda enfosquida del tot i adquireix un to vermellós (r) ja que l’atmosfera (A) de la Terra (de fet el vapor d’aigua dels núvols) absorbeix tots els colors de l’espectre excepte el vermell, capricis de la refracció!. És el mateix que passa quan el Sol està baix sobre l’horitzó a la sortida o a la posta i se’ns mostra vermell tot decorant els nostres cels. Imagineu les sensacions de la Humanitat antiga en veure que la Lluna sobtadament es tornava vermella! De fet aquest espectacle poderós sempre ha impressionant profundament als humans. Al final d’aquest article trobareu una altre explicació sobre l’envermelliment de la Lluna.

Eclipsi total de Lluna durant la nit del 3 al 4 de març de 2007

Així, en definitiva, el que veiem durant un eclipsi és l’ombra de la Terra projectada sobre la Lluna. Ja Pitàgores i els seus seguidors al segle V a.C. van deduir que la Terra era una esfera i no plana com es creia aleshores en veure que l’ombra de la Terra sobre la Lluna era, de fet, rodona.

I com és que si els eclipsis es produeixen en Lluna plena no hi ha un eclipsi cada mes? Doncs perquè l’òrbita de la Lluna al voltant de la Terra no es desenvolupa sempre en el mateix pla, i en canvi se situa per sobre o per sota d’aquest pla evitant l’alineació amb la Terra i el Sol i, per tant, els eclipsis. Així tenim que la Lluna descriu un sinusoide al voltant del nostre planeta en lloc de traçar un cercle sense oscil•lacions.

D’aquesta manera arribem a la conclusió que Selene realment no és tímida, sinó que tal i com va dir Einstein “Déu no juga als daus”, però potser sí que Déu (o, sense anar més lluny, Marduk) juga al billar. Un billar còsmic del qual podrem gaudir com a observadors privilegiats d’un eclipsi total de Lluna la nit del proper dia 15 de juny de 2011.

En efecte, l’Agrupació Astronòmica de Girona www.astrogirona.com organitza una observació pública d’aquest eclipsi a la platja de Tossa de Mar, un indret incomparable on la Lluna, eclipsada, compartirà protagonisme amb la vil•la medieval emmurallada que domina la costa! Un indret privilegiat, potser un dels més bonics de la Costa Brava!

Tossa de Mar
Tossa de Mar

Per a trobar un lloc idoni per obsevar l’eclipsi podeu fer servir el programa gratuït “The Photographer’s Ephemeris”. Òbviament, a Catalunya el millor lloc per observar l’eclipsi serà la costa. En la següent imatge podeu apreciar el camp de visió de l’eclipsi des de la platja de Tossa, des de la sortida de la Lluna fins al final de l’espectacle (línies verdes).

Angle d'observació de l'eclipsi des de Tossa de Mar

L’eclipsi començarà a ser espectacular a partir de les 21:22, quan la Lluna, ja eclipsada, sortirà sobre el mar per l’horitzó sud est. Per això és molt important buscar un lloc on la sortida de la Lluna sigui diàfana. A Catalunya estem de sort, doncs a la vora del mar podrem gaudir de bona part de l’eclipsi. A més, al veure la Lluna tant baixa sobre l’horitzó, es produirà l’efecte òptic que fa que Selene sembli molt més gran del que és en realitat, ja que al poder-la comparar amb objectes coneguts de l’horitzó, la il•lusió d’una súper-Lluna serà molt potent. La màxima profunditat de l’eclipsi serà a les 22:12 i la fase penombral de l’eclipsi, que gairebé sempre és imperceptible a l’ull humà, s’iniciarà a les 00:02 del dia 16 de juny.

L’eclipsi serà fantàstic a ull nu i amb prismàtics, però amb els telescopis i els diferents equips de captura d’imatge que l’Agrupació Astronòmica de Girona posarà a l’abast del públic podreu comprovar com de sorprenent pot resultar la nostra germana còsmica, la turmentada superfície crateritzada de la Lluna és una visió inoblidable!

Si us voleu afegir al nostre camp d’observació amb els vostres telescopis sereu benvinguts, nosaltres ens trobarem a l’aparcament (obert 24h) que hi ha just a tocar de la platja a partir de les 20:30. Mapa del camp d’observació.

Les fases i els horaris d’aquest eclipsi són els següents:

PRIMER CONTACTE AMB LA PENOMBRA 19:24
PRIMER CONTACTE AMB L’OMBRA 20:22
INICI DE LA FASE TOTAL 21:22
MÀXIM DE L’ECLIPSI 22:12
FI DE LA FASE TOTAL 23:02
DARRER CONTACTE AMB L’OMBRA 00:02
DARRER CONTACTE AMB LA PENOMBRA 01:00

Eclipsi total de Lluna del 21/02/08

Recordeu que no calen instruments especials per a gaudir de l’eclipsi. A ull nu ja podeu fer veritable astronomia, com calcular el grau de foscor o profunditat a què arriba l’eclipsi. Aquesta foscor la mesurem segons l’escala de Danjon.

L’escala de Danjon estima el grau d’enfosquiment de la Lluna durant un eclipsi, a causa de l’opacitat dels núvols i la pols de l’atmosfera terrestre quan aquesta refracta la llum provinent del Sol. Va ser introduïda a l’any 1920 per l’astrònom francès André-Louis Danjon (Caen 1890, Paris 1967) conegut per les seves innovacions en la instrumentació astronòmica i els seus estudis sobre la rotació de la Terra.

Escala de Danjon

I per si tot això no fos suficient, només comentar-vos que el veritable “Senyor dels Anells”, Saturn, compartirà el cel amb Selene. Si mai no heu vist Saturn amb un telescopi aquesta és sens dubte la millor oportunitat per gaudir de nou d’una visió inoblidable!

Animeu-vos a acompanyar-nos i gaudiu de l’espectacle, perquè el color vermellós de la Lluna fa que la nit adquireixi una màgia suggerent i estranya però, alhora, colpidora!

I ja per acabar, com que hem començat explicant una llegenda, sembla adient també acabar amb una altra. Aquesta però, substitueix l’èpica pel romanticisme i és que hi ha qui diu que la nostra amiga Selene envermelleix en descobrir als amants estimant-se, abraçats entre els llençols de la nit, al ser acaronats per la brillantor de la seva llum. Així doncs cada nit, en sortir, troba nous amants per satisfer la curiositat que sent vers l’amor dels humans… fins que de tant en tant descansa (s’eclipsa) i deixa que els amants la busquin de nou per compartir tendreses i secrets d’amor…

Comentaris

Dv, 17/06/2011 – 18:05 — Rafa

Crònica d’un eclipsi anunciat… i, frustrat!

Hola companys,

M`ha alegrat comprovar que malgrat els esfoços d’en Murphy us ho vàreu passar força bé a Tossa.

Per la meva part no em va quedar més remei que restar al meu barri després de dos dies d’assetjament ( de fet va ser “acoso y derribo” ) dels meus veins que coneixen la meva afició i em van demanar si podien veure l’eclipli amb mi (convençuts de que jo devia tenir la intenció de muntar un telescopi a casa meva per a l’event).
Qué us puc dir… vàren venir armats amb la seva canalla que emocionats et miràven amb aquell ulls que recordaven a l’expressió del Gat amb Botes de la pel•lícula Shreck i jo, evidentment, no em vaig poder negar.

A mesura que avançaven lea hores quedava ben clar que no es veuria res, però, concient de l’expectació aixecada i que els petits quan esperan alguna cosa amb il•lusió no entenen de meteorologia vaig muntar un refractor i vàrem tenir una sesió d’observació relment memorable.
Va tenir obviament els seus petits inconvenients com ara haver de fer un parell de parades •in extremis” al més pur estil Casillas, seguides d’una mirada assesina a l’adult responsable del terrorista en miniatura que havia estat a punt de tocar l’objectiu, però am una gran recompensa final, el somriure d’orella a orella que lluïen quan marxaven cap a casa.

L’observació la podriem resumir en dues parts;
la primera una lliçó pràctica sobre l’equip: un refractor, muntura equatorial, motors, moviments fins, oculars…
i la segona, un estudi científic del qual sortiren les següents conclusions:

1- La dispersió d’estils arquitectònics de les 10 xemeneies estudiades és absoluta.

2- El 63.75% de les antenes de la part Est són molt noves ( la hipòtesi apunta a l’arrivada de la TDT)

3- La veïna del Num 10, 2on del carrer del mig va sopar pà amb tomàquet.

Fins aviat!

Manel Contreras

Dj, 16/06/2011 – 16:41 — Rafa

Eclipsi frustrat!

Bé, doncs en aquesta ocasió la sort no es va estar favorable i els núvols no ens van permetre observar l’eclipsi de Lluna.

De tota manera vam poder gaudir d’un excel•lent ambient i d’un camp d’observació magnífic, tant per l’entorn com per l’increïble material desplegat, i també, és clar, per la quantitat de gent que va intentar observar l’eclipsi amb nosaltres!

Moltes gràcies a tothom per haver participat i per haver fet possible aquesta activitat! Sou genials!

Vam comptar amb la presència i els equips de Xavier Miquel, Carles Corney, Joaquim Fort, Marc Bayé, Roser Oliveras, Francesca Dols, Alex Pagès, Xevi Rovira, Esteban Salas, Francesc Picó, Ester Canet, Roser Soler, Carles Puncernau (Astrobanyoles) i Rafael Balaguer. En total més de 10 telescopis i prismàtics que haurien permès una observació òptima d’aquest eclipsi a les més de 150 persones que es van anar acostant a la platja per gaudir del fenomen.

També, cal fer un agraïment especial als que us vàreu desplaçar abans a Tossa per tal de poder realitzar la connexió en directe amb el programa “España Directo” de Tve, que van venir a Tossa a veure com iniciàvem els preparatius. Val a dir que va ser una connexió a corre cuita, doncs ens van avisar que vindrien ahir al migdia! Gràcies de nou per l’esforç de desplaçament avançat i per haver de muntar els equips dues vegades!, coses del directe!

Aquí teniu l’enllaç al programa, es va emetre cap a les 19:15:

http://www.rtve.es/alacarta/videos/espana-directo/espana-directo-15-06-1…

També ahir al migdia vam sortir a la Cadena Ser, aquí teniu l’enllaç:

http://www.mixcloud.com/HoraL/eclipsi-de-lluna/#utm_source=facebook&utm_

Moltes gràcies de nou a tothom, esperem que en la propera observació tindrem més sort amb la meteorologia!

Una forta abraçada!